NFG

Gebrek aan psychosociale zorg wordt de samenleving noodlottig



Maatschappij vraagt permanente zorg

Het idee van meer controle en discipline voor allerlei groeperingen in de samenleving is al van vele kanten besproken. Na elk incident staan de politiek en de media vol van retorische commentaren en een avondvullende programma.
Maar............wat verandert er?

Op deze vraag antwoordt de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg met het opzetten van regionale NFG-praktijken voor psychosociale en maatschappelijke dienstverlening. De federatie heeft geluisterd naar de psychosociale en maatschappelijke behoeften van de cliënten en hulpverleners uit de regio.
Vanuit de praktijk ontwikkelde zich daardoor hulpverlening die wel aansluit op de welzijnsbehoefte van de regio; tot op heden zonder financiële ondersteuning van de overheid.

Is het niet zo dat veel mensen, anno 2004, in psychosociale verwarring verkeren? Ouderen die van hun geld niet meer rond kunnen komen en daardoor verwaarloosd en gedesoriënteerd raken? Werknemers die een onzeker toekomstperspectief hebben? Jongeren die zich eenzaam voelen en op zoek zijn naar een eigen identiteit? Veel mensen zijn de weg kwijt en ervaren het leven steeds meer als onleefbaar. Mensen zoeken een vervanging, een surrogaat: drugs, alcohol en agressie bij jongeren; schulden, desinteresse en soapseries bij volwassenen; isolement bij ouderen.
Steeds meer dringt de vraag zich op hoe men allerlei vervolgexcessen van deze verwarring kan voorkomen. Maatregelen spelen niet in op het voorkomen van deze excessen, maar worden achteraf gecreëerd. Vaak zijn dit maatregelen die niet inspelen op de achterliggende oorzaken van geweld, armoede, depressiviteit en suïcidaliteit maar op de gevolgen ervan. Zij leiden echter niet tot de gewenste cultuuromslag in onze maatschappij.

Psychosociale zorg
Zolang psychosociale werkers niet in staat gesteld worden om op grote schaal zorg en hulpverlening te bieden aan de genoemde groepen, blijft men in de maatschappij aanmodderen. De politiek lijkt vooralsnog doof en blind en praat liever óver de mensen dan mét de mensen. Psychosociale zorg kan ingezet worden op alle terreinen in de jeugdhulp en in de volwassenen- en ouderenzorg. Niet door er over te debatteren, maar door de mouwen op te stropen en daadwerkelijk aan de slag te gaan; aan de slag aan de basis, als gezinscoach, jeugdwerker, psychosociale zorgverlener aan ouderen, enz. Psychosociale problemen moeten aangepakt worden bij de basis, de lijnen moeten kort zijn en de aanpak moet berusten op een beginsel van een liefdevolle aanpak; van vertrouwen kweken, van respect voor de ander en voor elkaar, van waardering en van een gevoel van saamhorigheid. Psychosociale werkers kunnen werken aan zorgstructuren in de wijk, de samenleving en samenwerkingsverbanden. Zij kunnen een signaleringsinstrument ontwikkelen en onderhouden, als............de overheid de psychosociale werkers de kans geeft!

Regionale investeringen
Wat in de eerste plaats nodig is, is een fikse investering van de regionale overheid in de psychosociale hulpverlening. Geen investeringen voor onderzoek, vergaderingen en al wat dies meer zij, maar investeringen in daadkracht en in het herziene normen- en waardenbesef. Een instituut dat de gelden voor psychosociale begeleiding en hulpverlening beheert en direct de lijnen met de basis onderhoudt, zonder tussenkomst van allerlei ambtelijke lagen of anderszins. Als de overheid (lees: de samenleving) niet bereid is tot deze investeringen dan valt er geen alternatief te verwachten voor de voortschrijdende verloedering van de samenleving.


07 sep 04 09:47