AutoRai


7-9-2004

Jeroen Bleekemolen maakt indruk bij première met Opel Vectra GTS V8 in DTM

Tijdens de race voor het Duits toerwagenkampioenschap DTM op Circuit Park Zandvoort reed de Nederlandse Opel-fabriekscoureur Jeroen Bleekemolen voor het eerst met een nieuwe Opel Vectra GTS V8. Bleekemolen maakte tijdens zijn thuisrace voor in totaal 73.000 bezoekers indruk met de nieuwe auto.

In de warm-up reed hij zelfs de derde tijd, een prima prestatie in het sterk bezette veld. In de wedstrijd eindigde hij als twaalfde, bepaald geen verkeerde prestatie bij zijn eerste optreden met de nieuwe auto. Ik heb mijn best gedaan, laten zien wat ik waard ben. Zeker met het oog op de toekomst is dat niet verkeerd, luidde het commentaar van Bleekemolen, die ook de complimenten oogstte van Opel-sportdirecteur Volker Strycek.

Op vrijdag kwam Bleekemolen al goed voor de dag tijdens de twee DTM-testsessies van elk anderhalf uur. Op zaterdagochtend in de vrije training was hij iets te gretig en raakte hij van de baan. In dik een uur tijd wist het team de schade te herstellen, waardoor Bleekemolen in de slotminuten van de kwalificatietraining toch nog de baan op kon om een snelle rondetijd te zetten. Dat leverde hem uiteindelijk de vijftiende plaats in de startopstelling op. In de race wil ik proberen een goede start te maken en direct in de eerste bocht al een aantal plaatsen te pakken, verklaarde Bleekemolen. Dat is me hier vorig jaar ook uitstekend gelukt, misschien dat daar mijn kennis van de baan toch wel een klein beetje een rol speelt.

Die opzet slaagde: direct na het uitgaan van het startlicht stoomde de Nederlandse Opel-rijder al op naar voren en wist inderdaad in de Tarzanbocht een aantal posities te veroveren. Ook de beide pitstops liepen naar behoren. De race werd echter in de 23e ronde gestaakt, nadat de Britse Opel-coureur Peter Dumbreck in de Arie Luijendijk-bocht hard was gecrasht. Zijn Valvoline-Vectra GTS V8 raakte zwaar beschadigd, maar de veiligheidskooi bleef geheel intact. Dumbreck zelf bleef ongedeerd. Dat is het belangrijkste nieuws voor ons, aldus Opel-sportdirecteur Strycek. In de DTM wordt heel veel nadruk gelegd op veiligheid en de noodzaak daarvan is vandaag weer eens bewezen.

Na het staken van de race werd er besloten opnieuw te starten voor een sprint over tien ronden, die bepalend zou zijn voor de einduitslag. Hierin eindigde Manuel Reuter met de OPC-Opel Vectra GTS V8 als achtste en beste Opel-rijder. In de eerste race had ik verder naar voren kunnen rijden en een top-vijf-klassering had er zeker in gezeten, zei Reuter na afloop. In de tweede race waren mijn banden duidelijk minder en zodoende kwam ik niet verder dan de achtste plaats. Jeroen Bleekemolen eindigde als twaalfde en zei: Ik heb mijn best gedaan, maar kon er niet meer van maken. Niettemin weten de mensen bij Opel wat mijn tijden zijn en wat ik gedaan heb, dat is zeker niet verkeerd. Na de crash van Dumbreck is Bleekemolen zijn nieuwe Vectra overigens wel weer kwijt: Dumbreck neemt voor de resterende twee races van dit seizoen de auto over, terwijl Jeroen de Astra terugkrijgt die hij eerder dit seizoen gebruikte.