AutoRai

7-9-2004

Audi-dubbelzege op Zandvoort

Voor in totaal 73.000 bezoekers behaalden de beide coureurs van het Audi Sport Team Abt, Mattias Ekström en Martin Tomczyk, een fraaie dubbelzege in de achtste race van de DTM 2004 op Circuit Park Zandvoort.

Ekström vergrootte met zijn succes zijn voorsprong in de tussenstand van het kampioenschap. Met nog twee races te gaan staat de Zweed nu 13 punten voor op zijn naaste belager, de Nederlandse Mercedes-rijder Christijan Albers, die op Zandvoort derde werd. Tomczyk staat in het kampioenschap op de vierde plaats en is daarmee de beste Duitse coureur in de DTM-stand.

De DTM-race op Zandvoort overtrof opnieuw het succes van de afgelopen jaren. Niet alleen speelde het weer mee en was er een record aantal toeschouwers, ook bood het wedstrijdverloop volop spektakel. De race werd onderbroken door een zware crash, waarbij de betrokken rijder overigens ongedeerd bleef. Uiteindelijk werd er opnieuw gestart voor een korte race over tien ronden, die bepalend was voor de einduitslag. Mattias Ekström, die in de kwalificatietraining al de snelste tijd had neergezet en vanaf de pole-position mocht vertrekken, leidde van start tot finish en stelde zo de overwinning veilig. Tomczyk reed van de vierde startplaats naar de tweede plek en maakte daarmee de tweede opeenvolgende dubbelzege voor Audi compleet. Tom Kristensen kwam als zesde over de eindstreep, ondanks dat hij door een concurrent was aangereden. Ook Emanuele Pirro scoorde als zevende nog twee punten, Frank Biela werd op Zandvoort negende. Christian Abt streed in de beginfase ook voorin mee, maar moest voortijdig de strijd staken omdat bij zijn tweede pitstop de brandblusser in zijn auto afging.

Mattias Ekström was uiteraard dolgelukkig met zijn overwinning, zijn tweede zege op Zandvoort na het eerdere succes in 2002. Het moeilijkste vandaag was het staken van de race. Een nieuwe start is immers ook altijd opnieuw een risico. Maar het ging perfect, ik heb geen fouten gemaakt en ook de pitstops verliepen als altijd zonder problemen. Dit was een belangrijke stap op weg naar het kampioenschap. Dank ook aan mijn teamgenoot Martin Tomczyk. Met zijn tweede plaats heeft hij ervoor gezorgd dat mijn concurrenten in de titelstrijd minder scoorden. Mattias Ekström kan nu bij de volgende DTM-race in het Tsjechische Brno al de kampioenstitel binnenhalen. Audi-sportdirecteur Dr. Wolfgang Ullrich zei: Het was ons doel om in Zandvoort zo goed mogelijk te scoren om onze voorsprong in het kampioenschap te vergroten. Dat is gelukt. Nu zullen we er alles aan doen om met goed werk in de laatste twee races de titel binnen te halen.

De volgende DTM-race wordt verreden op 19 september op het circuit van Brno (Tsjechië).