Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

persberichten - CAO-overleg rijksambtenaren van start

CAO-overleg rijksambtenaren van start


7 september 2004

Vandaag is het CAO-overleg voor de 120.000 rijksambtenaren van start gegaan. Deze CAO moet met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2004 van kracht worden. Minister Remkes (BZK) heeft, in zijn rol als werkgever van de rijksambtenaren, aan de bonden via een brief zijn inzet bekend gemaakt. In deze zogenaamde `inzetbrief' schrijft minister Remkes dat hij, conform het huidige kabinetsbeleid, voor de komende CAO-periode geen structurele inkomensontwikkeling wil afspreken. Daarnaast zullen tijdens de CAO-onderhandelingen de gevolgen van de nieuwe wetgeving op het gebied van sociale zekerheid, VUT- en prepensioenregelingen en het nieuwe zorgverzekeringsstelsel besproken worden.
---

VUT- en prepensioenregelingen

De minister wil de regeling afschaffen die het mogelijk maakt dat ambtenaren in belastende functies op 55- of 60-jarige met vervroegd ontslag kunnen (functioneel leeftijdsontslag) met behoud van een uitkering van 80% dan wel 70%. Het betreft hier de Uitkeringsregeling substantieel bezwarende functies. Dit in verband met het algemene kabinetsbeleid dat er op gericht is dat werknemers langer doorwerken, en in verband met het feit dat de regeling per 1 januari 2006 voor de werkgevers in de sector Rijk aanzienlijk duurder wordt als gevolg van het vervallen van de fiscale faciliëring van VUT- en prepensioenregelingen.

Sociale zekerheid

In zijn brief stelt Remkes voor om de loondoorbetaling in het tweede ziektejaar te beperken tot 70%. Gedeeltelijk zieke werknemers, die in het tweede ziektejaar tenminste een kwart van hun werktijd voor tenminste 13 weken hebben gewerkt, krijgen voor de uren dat men werkt
100% van hun huidige loon doorbetaald. Per 1 januari 2004 is de wet verlenging loondoorbetalingsverplichting bij ziekte ingegaan. Deze wet is ook van toepassing op ambtenaren. De werkgever is nu verplicht voor ziektegevallen na 1 januari 2004 het loon 104 weken door te betalen tot een maximum van 70% van het loon. De meeste CAO's geven net als bij de sector Rijk een aanvulling in het tweede ziektejaar. Minister De Geus (SZW) heeft een wetsvoorstel aangekondigd waarbij werkgevers en werknemers negatieve gevolgen gaan ondervinden wanneer het loon in het tweede ziektejaar wordt aangevuld boven de 70% van het loon. De werkgever moet in dat geval het loon langer dan 104 weken door betalen. De werknemer krijgt hierna een lagere WAO-uitkering (alleen WAO-vervolguitkering).

Invoering Zorgverzekeringswet

In het Hoofdlijnenakkoord wordt de invoering van een nieuw stelsel voor de ziektekostenverzekering voorzien op 1 januari 2006. De Zorgverzekeringswet zal de Ziekenfondswet en de bestaande particuliere ziektekostenverzekeringen vervangen. De premieheffing voor de nieuwe zorgverzekering zal deels procentueel en deels nominaal zijn. Het procentuele deel van de premie wordt door werkgevers betaald, het nominale deel van de premie door werknemers. In de inzetbrief stelt Remkes voor om, in verband met de invoering van dit nieuwe stelsel, de huidige ziektekostenregelingen voor rijksambtenaren in te trekken.

Gelijktrekken secundaire arbeidsvoorwaarden

In de inzetbrief doet Remkes ook voorstellen voor de harmonisatie van secundaire arbeidsvoorwaarden als kinderopvang, bewust belonen, studiefaciliteiten en bedrijfshulpverlening. In een eerdere CAO was met de bonden namelijk al afgesproken dat de aanspraken op secundaire arbeidsvoorwaarden bij de verschillende ministeries zullen worden gelijkgetrokken. De bestaande verschillen zijn immers lang niet altijd te rechtvaardigen door verschillen in het bedrijfsvoeringproces.


40-urige werkweek

Verder wil Remkes met de bonden van gedachten wisselen over het belang van arbeidsduurverlenging voor de sector Rijk met het oog op de vervangingsvraag naar personeel die op termijn weer zal ontstaan.
---

---

---

---