Stichting Natuur en Milieu

06 september 2004

GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN DIERENBESCHERMING
EN STICHTING NATUUR EN MILIEU
Actie: servetten met boodschap voor EU-landbouwministers

De belangrijkste beslissers op het gebied van dierenwelzijn in Europa, de EU-landbouwministers, deppen hun lippen dezer dagen met een bijzonder servet. Er staat namelijk een boodschap op van schrijver Koos van Zomeren, die hen aan het denken moet zetten. Een citaat: Dieren, natuur en milieu hebben een actieve overheid nodig, want de markt heeft geen geweten. Zoals bekend wil minister Veerman juist alles aan de markt overlaten, wat ons betreft de dood in de pot.

De EU-landbouwministers praten deze week informeel met elkaar in Nederland. Tijdens het diner willen de Dierenbescherming en Stichting Natuur & Milieu de ministers met de bedrukte servetten aanzetten tot een moment van bezinning. Volgens beide organisaties zijn dierenwelzijnsbeleid en een duurzame veehouderij stiefkindjes van het kabinet Balkenende en minister Veerman in het bijzonder.

Het beleid van Veerman komt er op neer dat hij vrijwel alles aan marktpartijen wil overlaten. De overheid pakt op geen enkel wijze haar verantwoordelijkheid en treedt niet regulerend op. Zo moeten de misstanden in de bio-industrie volgens Veerman worden opgelost door betrokkenen: de consument, de boer, de supermarkt, de vleesverwerkende industrie, enzovoort. De overheid houdt geen varkens, aldus de bewindsman, die vervolgens achterover leunt en hooguit EU-regelgeving wenst te volgen.

Natuur en Milieu en de Dierenbescherming zijn echter van mening dat het oplossen van de gigantische problemen in de bio-industrie ook de overheid aangaat. Zo zou Veerman het prijsverschil tussen duurzame en gangbare producten moeten verkleinen om het de consument mogelijk te maken dergelijke producten aan te schaffen. Nu is een biologische kip drie keer duurder dan een binnen zes weken opgefokt vleeskuiken uit de bio-industrie.

De vijfentwintig landbouwministers krijgen hun servet met een in het Engels vertaalde tekst van Van Zomeren. Hierbij de Nederlandse versie:

De markt
Met onophoudelijk geloei, met veel gesleep aan touwen en gedraai aan staarten, nu en dan een stokslag of een trap in de buik, begon vanmorgen in W. de jaarlijkse koeienmarkt. De boeren brengen hun veestapels op winterpeil. De één wil een paar koeien kwijt, de ander wil er een paar bij. En het slachthuis speelt natuurlijk ook een rol.

Om half vier werden de eerste koeien aangebonden onder de bomen op het plein. Hun adem dampte in het rauwe licht van de lantaarns. Het was koud en winderig. De klinkers waren nog nat van gisteravond, akelig glad voor dieren op hoeven.

Sommige boden tegenstand. Ze bleven staan als ze moesten lopen of liepen door als ze moesten blijven staan. Toen er één losbrak, ging er een golf van enthousiasme door de verzamelde jeugd. Tof man! Maar er waren er ook die in hun goedheid precies deden wat er van ze verwacht werd. Langzaam kwamen alle konten op een rij te staan.

Om vijf uur kwam om de hoek de kermis op gang. De eerste jochies gingen in de spin. Het dreunde en het flitste weldra als de hel. Nog steeds kwamen veewagens binnen. De klep werd neergelaten en daarbinnen draaiden koeien met de kop om te zien wat hun te wachten stond. De ogen groot, de oren zenuwachtig. Ze hoorden loeien en ze loeiden mee.

Dieren, natuur en milieu hebben een actieve overheid nodig, want de markt heeft geen geweten.