Amsterdam Airport Schiphol

Verhoogd wegenstelsel in gebruik genomen, uitbreiding terminal geopend

Persbericht / Press Release                                   
Schiphol,                                                     
7 september 2004                                              
Vanochtend is het nieuwe verhoogde wegenstelsel op Amsterdam Airport Schiphol in gebruik genomen. Tegelijkertijd is een uitbreiding van de terminal geopend.

De openingshandeling werd verricht door de heer Michel Bezuijen, wethouder Ruimtelijke Ordening en Luchthaven van de gemeente Haarlemmermeer en mevrouw Marike van Lier Lels, Chief Operating Officer van Schiphol Group.

Verhoogd wegenstelsel
Het nieuwe verhoogde wegenstelsel loopt van de uitbreiding van de terminal naar de A4. Hiermee is de verhoogde ring, speciaal aangelegd voor passagiers en wegbrengers, gereed. Door het scheiden van de wegen voor dienstenverkeer en passagiers ontstaat op de luchthaven een rustiger, duidelijker en daardoor veiliger verkeerssituatie.

Uitbreiding Terminal
Het nieuwe gedeelte van de terminal is de eerste fase van de uitbreiding in westelijke richting. In de nieuwe vertrekhal staan vier balierijen met in totaal 44 incheckposities. De komende periode zullen de eerste luchtvaartmaatschappijen gaan verhuizen naar de nieuwe vertrekhal. Omdat een deel van Vertrek 1 niet meer gebruikt kan worden vanwege de uitbreiding en renovatie van Lounge 1 zal een aantal luchtvaartmaatschappijen verhuizen van Vertrek 1 naar Vertrek 3. De luchtvaartmaatschappijen die hun incheckbalies hadden in het gedeelte van Vertrek 1 dat verdwijnt verhuizen naar een andere plek in Vertrek 1. Deze verhuizing begint half september en zal begin oktober zijn afgerond. Dan wordt ook de nieuwe aankomsthal in gebruik genomen. De nieuwe lounge van de uitbreiding van de terminal zal naar verwachting eind 2005 in gebruik kunnen worden genomen.

Met de uitbreiding van de terminal wordt ook de aankomsthal uitgebreid. Onder dit nieuwe aankomstgedeelte is een bagageruimte gebouwd met vier nieuwe loskades voor aankomende bagage en vijf carrousels voor vertrekkende bagage.

De uitbreiding van terminal omvat ook een nieuwe kantoortoren boven de vertrekhal. Deze toren biedt luchtvaartmaatschappijen en overige terminalgebruikers vier verdiepingen kantoorruimte.

Common use kiosken
De passagiers kunnen straks in Vertrek 3 kiezen voor de normale incheckbalie of voor een van de 28 self service kiosken met bagage afgiftepunten. Bijzonder aan deze self service kiosken is dat ze door alle luchtvaartmaatschappijen te gebruiken zijn met een zogenaamd common use systeem.

Tom Hanks in 'The Terminal'
In de ruwbouw van de toekomstige lounge van de uitbreiding van de terminal zal op maandag 13 september de Nederlandse première plaatsvinden van Steven Spielberg's film 'The Terminal' met in de hoofdrollen Tom Hanks en Catharina Zeta Jones. Deze film is voor een gedeelte opgenomen in terminal 4 op John F. Kennedy Airport in New York, die wordt beheerd door Schiphol USA. Op dinsdag 14 september krijgen onder meer omwonenden van Schiphol de gelegenheid om de film te zien; vanaf donderdag 16 september draait de film in de bioscopen.

077-2004/ms

---- --
Voor informatie: pressoffice@schiphol.nl