Gemeente Hengelo

Wekelijks spreekuur Wijkbeheer Verkeersbesluit
Tot en met 11 september collecteert het Koningin Wilhelmina Fonds. Van 13 tot en met 18 september collecteert het Prinses Beatrix Fonds. Collectanten kunnen zich legitimeren.
raadzaal van het stadhuis. Op de definitieve agenda staan onder meer:
* Motie van gezamenlijke fracties inzake bekladding synagoge Dorpsmatenstraat

* Aanpassing afdrachten fonds Bovenwijkse voorzieningen per
* Contract verhuur parkeergarage B.P. Hofstedestraat artikel 50, lid 4 WW t.b.v. het oprichten van een bedrijfsgebouw aan de Wegtersweg 5-21

* Nemen voorbereidingsbesluit en toepassing artikel 19/19a WRO en artikel 50, lid 4 WW t.b.v. het oprichten van een woning aan de Oldenzaalsestraat 509

* Toepassing artikel 19/19a WRO en artikel 50, lid 4 WW t.b.v. het artikel 50, lid 4 WW t.b.v. het orichten van 3 woningen op het artikel 50, lid 4 WW t.b.v. het oprichten van een bedrijfswoning aan de Landmansweg 45

* Kredietaanvraag haalbaarheidsonderzoek woningbouw 't Rot Organisatie / Bestuursagenda.
De stukken liggen ter inzage bij de Gemeentewinkel, de bibliotheek en Helemaal Hengelo

Koopzondag

Op zondag 12 september is het koopzondag in de binnenstad. U mag het Modespektakel niet missen! Door vier straten in de binnenstad is een catwalk van 450 meter lang opgesteld waarop mannequins en dressmen u de nieuwste mode tonen.

Helemaal Hengelo Magazine

Er is weer een nieuwe uitgave van het Helemaal Hengelo magazine verschenen. Het Helemaal Hengelo Magazine is een uitgave van Stichting Pro-Events Hengelo. In het Helemaal Hengelo Magazine vindt u ook informatie van uw gemeente. Heeft u het magazine niet in de bus ontvangen? U kunt een exemplaar ophalen in de Gemeentewinkel in het Stadhuis, bij de Bibliotheek en de VVV.

Week van de Vooruitgang 2004

Van 16 tot en met 22 september wordt voor de tweede keer in heel Nederland aandacht geschonken aan de 'Week van de Vooruitgang'. Dat is 'groen licht' voor een week lang lopen, fietsen, openbaar vervoer en verantwoord autogebruik. Bijna 150 steden doen mee, met in totaal ca. 300 activiteiten. Ook de gemeente Hengelo doet mee. Hiermee wil de gemeente graag iedereen bewuster maken van de mogelijkheden die er zijn om zich milieubewuster, veiliger en gezonder te verplaatsen. Hieronder een overzicht van de activiteiten waaraan ook u kunt meedoen.

* Op Voeten en Fietsen Naar School: donderdag 16 september. Ouders worden aangespoord hun kinderen lopend of fietsend naar school te laten gaan. In Hengelo doet in elk geval basisschool de Telgenkamp aan deze actie mee, maar ook u kunt ook zelf het goede voorbeeld geven!

* Op de Fiets naar de Winkel: De Fietsersbond organiseert op zaterdag 25 september het bewaakt parkeren van fietsen in de Hengelose binnenstad. Deze service is gratis. Dus: op de fiets naar de binnenstad!

* Introductie Nieuwe recreatieve Fietsroutes: op zondag 19 september om 10.30 uur wordt het startschot gegeven voor de nieuwe Stadsnatuurroute! De route voert u al fietsend langs de mooiste natuurplekjes in en rond de stad Hengelo en bestaat uit een oostelijke en een westelijke route, met een lengte van respectievelijk 21 en 23 km. Vertrekpunt zondag 19 september is het plein bij het NS-station. Hier wordt u het boekje met de nieuwe fietsroute gratis overhandigd.

* OV-promotiedag: gratis openbaar vervoer! Op dinsdag 21 september is in een groot deel van Twente gratis openbaar vervoer. Alle bussen van Connexxion in de regio Twente -stad en streek- en de treindienst Almelo-Mariënberg zijn op deze dag gratis toegankelijk.

* Autodate Dag: alleen over een auto beschikken als je hem echt nodig hebt! Deze flexibele manier van autogebruik is vanaf woensdag 22 september mogelijk met Greenwheels autodate bij het NS-station.

Meer informatie? Kijk op www.weekvandevooruitgang.nl of bel met de Gemeentewinkel.

Gemeentegids op internet

Op de site van Hengelo, www.hengelo.nl staat de gemeentegids in digitale vorm. Staat u daarin met uw instelling of vereniging vermeld, controleer dan de gegevens. Als de gegevens niet kloppen kunt u het wijzigingenformulier invullen en versturen. Mutaties die vóór 1 oktober binnenkomen, worden nog verwerkt in de "papieren" gids van 2005.

Koopzondagen 2005

Jaarlijks stelt het College van B en W in december of januari de koopzondagen vast voor het komende jaar op grond van het advies van de Commissie Commerciële Voorzieningen.

Hengelose winkeliers- en ondernemersverenigingen en individuele ondernemers die voorstellen willen doen voor één of meerdere koopzondagen in 2005, kunnen deze schriftelijk indienen vóór 1 november 2004 bij de Dienst Stedelijk Beheer en Ontwikkeling, afdeling Economische Zaken, Postbus 18, 7550 AA Hengelo.

Kopzorgen?

Iedereen zit wel eens niet lekker in zijn vel, is wel eens somber of maakt zich wel eens zorgen. Kortom, iedereen heeft wel eens kopzorgen. In de maanden september en oktober staat de Gezondheidswijzer Plus in het teken van kopzorgen. Er is veel verschillend informatiemateriaal verzameld: over depressies en angststoornissen, over hoe om te gaan met spanning en stress en over rouw en verliesverwerking. Daarnaast heeft de Gezondheidswijzer Plus een piekertest waarmee mensen kunnen testen of ze last hebben van overmatige bezorgdheid. Het informatiemateriaal is voor iedereen (gratis) verkrijgbaar.

Behalve over depressies, heeft de Gezondheidswijzer Plus ook over andere 'kopzorgen' informatie verzameld. Zo zijn er folders over hoe om te gaan met (werk-)stress, folders over angststoornissen en over rouw en verliesverwerking. Daarnaast is er een overzicht van cursussen en trainingen die over deze onderwerpen in de regio gegeven worden.

Meer informatie

Het informatiemateriaal is gratis verkrijgbaar bij de Gezondheidswijzer en bij de Bibliotheek Hengelo. Ook met andere vragen over gezondheid, ziekten en gezondheidszorg kunt u dagelijks tussen 09.00 en 15.00 uur terecht bij de Gezondheidswijzer, telefoon 053 - 487 68 90. De gewenste informatie wordt u gratis toegestuurd.

Steunpunt Informele Zorg

Sporten, wandelen of winkelen. Voor een gezond mens heel gewoon. Voor mensen met een chronische ziekte of handicap echter een onoverkomelijk probleem. Zij hebben daarbij hulp nodig van mantelzorgers of vrijwilligers. Steunpunt Informele Zorg Hengelo wil hulp bieden in de situaties waarin mensen extra steun kunnen gebruiken. Het doel van de organisatie is om mensen meer mogelijkheden te bieden aan de samenleving deel te nemen, en de partners, familieleden of verzorgers de gelegenheid te geven wat tijd aan zichzelf te besteden. Dankzij de inzet van vrijwilligers kan de mantelzorger de zorg even uit handen geven. Is men afhankelijk van hulp dan kan men met behulp van een vrijwilliger meer aan het maatschappelijk leven deelnemen. Het Steunpunt bemiddelt tussen hulpvragers en vrijwilligers. Als mantelzorger kan de zorg die u verleent lichamelijk zwaar zijn, emotionele spanningen met zich mee brengen en veel tijd kosten. Heeft u als mantelzorger het gevoel er alleen voor te staan, en kunt u wel wat steun gebruiken? De consulent van het Steunpunt is er om te helpen.

Bent u mantelzorger, wilt u graag praktische ondersteuning of wilt u vrijwilligerswerk bij ons doen dan kunt u contact opnemen met het Steunpunt Informele Zorg, Deldenerstraat 59 in Hengelo, telefoon (074) 29 14 224, 06 47 504721 of 06 47 504722, of kijk op de website : www.vrijwilligethuishulp.nl


* Per e-mail: wijkbeheer@hengelo.nlVia de website van de gemeente Hengelo: www.hengelo.nl onderdeel 'loket' en dan 'melding Wijkbeheer'

* Heeft u vragen of opmerkingen over zaken die spelen in uw wijk, neem dan op één van bovenstaande manieren contact op met Wijkbeheer!
Concept Nota van Uitgangspunten Dalmeden
De concept Nota van Uitgangspunten ligt van tot en met 28 september 2004 ter inzage bij het informatiecentrum van de dienst SBO, Aanvragen zijn ingediend voor:

* Berendinastraat 27, oprichten kap op schuur
* Oelerschoolpad 8, verbouwen woonboerderij Aanvragen zijn ingediend voor:

* Deurningerstraat 210, oprichten opslagplaats t.b.v. vuurwerk en oprichten garage

* Wessex nabij nr. 71, oprichten vijver
Nadat het College van B en W over deze bouwaanvragen een besluit heeft U kunt bij de planbehandeling en welstandcommissie vergaderingen aanwezig zijn. De planbehandeling door welstand voor de bouwaanvragen vindt wekelijks plaats op dinsdagmiddag. De welstandcommissie voor de In de week van 23 tot en met 27 augustus 2004 is vergunning verleend
* Beekforelstraat 13, oprichten woonhuis

* Binnenhavenstraat 37, oprichten tijdelijke opslaghal
* Bornsestraat 5, plaatsen reclamezuil en een kunstwerk
* Breemarsweg 465, veranderen en vergroten woonhuis
* Burg. Jansenplein 25, veranderen en vergroten horecabedrijf
* Deldenerstraat 102, veranderen en vergroten woonhuis
* Dr. Martin Luther Kingstraat 3, veranderen en vergroten woonhuis
* Geerdinksweg 141, plaatsen opslagruimte t.b.v. alcoholopslag bij apotheek

* Groenhofstraat 47, vernieuwen 2 kozijnen en voordeur
* IJsselstraat 24, plaatsen dakkapel

* Kalmarstraat 29, oprichten woonhuis met garage
* Kortrijkstraat 15, oprichten dakopbouw

* Kortrijkstraat 9, oprichten dakopbouw

* Luxemburgstraat 114, oprichten dakopbouw
* Luxemburgstraat 116, oprichten dakopbouw
* Mechelenstraat 8, oprichten dakopbouw

* Pasteurstraat 43, oprichten garage annex berging (wijziging vergunning 2003/210)

* Sportlaan Driene 4, veranderen en vergroten opleidingscentrum
* Vosboerweg 20, veranderen en vergroten opslaghal De verleende bouwvergunningen en de daarbij behorende stukken liggen gedurende zes weken ter inzage bij de afdeling Bouwen, Stadskantoor. Iedere belanghebbende die door een van deze verleende vergunningen rechtstreeks in zijn belang is getroffen, kan binnen een termijn van zes weken na de dag van verzending van het besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het College van B en W, Postbus 18, 7550 AA Hengelo.
De besluiten zijn genomen in de week van 23 tot en met 27 augustus Bouwen, telefoon 245 9647.
Monumentenvergunning
Er zijn aanvragen ingediend voor het verkrijgen van een vergunning als bedoeld in de Monumentenwet. De desbetreffende objecten staan op de gemeentelijke monumentenlijst.

* Heemafstraat 12-14, slopen gedeelte van een pand
* Langelermaatweg 244, slopen café
Ter inzage
De aanvragen liggen met ingang van 8 september 2004 vier weken ter inzage bij de afdeling Bouwen, Stadskantoor. Belanghebbenden kunnen hun zienswijze over de aanvragen voor 6 oktober 2004 schriftelijk

- Pierre Monteuxstraat 78, veranderen en vergroten van een berging


- Abelenstraat 53, veranderen en vergroten van een woning bestemmingsplan. Burgemeester en Wethouders zijn op grond van artikel ordening vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan. Zij zijn in principe bereid de procedure te starten die ertoe kan leiden dat de vrijstelling wordt verleend omdat het bouwplan past binnen het daarvoor gehanteerde beleid.

Ter inzage en zienswijzen

Het voornemen om vrijstelling te verlenen ligt voor een ieder van 8 september tot 6 oktober 2004 ter inzage bij de afdeling Bouwen, Stadskantoor. Eventuele zienswijzen tegen dit voornemen kunt u tot 6 oktober 2004 schriftelijk indienen bij het College van B en W, Postbus 18, 7550 AA Hengelo.

Artikel 15 en 19 lid 3 WRO

Er is een bouwplan ingediend voor het oprichten van 70 woonhuizen op verschillende percelen globaal gelegen tussen de (toekomstige straten) Duizendpoot, Beekjuffer, Kokerjuffer en Meester Molendijkweg, ook wel gekenmerkt als "de Strip" in Bestemmingsplan "Broek Noord".

Dit bouwplan is in strijd met het ter plaatse geldende bestemmingsplan. Burgemeester en wethouders zijn op grond van artikel 15 en 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening bevoegd om voor o.a. bouwwerken als bedoeld in artikel 20 van het Besluit op de ruimtelijke ordening vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan. Zij zijn in principe bereid de procedure te starten die ertoe kan leiden dat de vrijstelling wordt verleend omdat het bouwplan deels past binnen het daarvoor daarvoor gehanteerde beleid. Tevens zijn zij op grond van de planvoorschriften van het bestemmingsplan bevoegd voor de afwijkende goothoogten vrijstelling te verlenen. Zij zijn in principe bereid aan dit verzoek mee te werken.
Het voornemen om vrijstelling te verlenen ligt voor een ieder van 8 september 2004 tot 6 oktober 2004 ter inzage bij de afdeling Bouwen, Stadskantoor. Eventuele zienswijzen tegen dit voornemen dienen voor 6 oktober 2004 schriftelijk te worden ingediend bij het College van B en W, Postbus 18, 7550 AA Hengelo.

Wet milieubeheer

Meldingen ex. artikel 8.41

Burgemeester en wethouders hebben een melding ontvangen zoals bedoeld in artikel 6 van het Besluit detailhandel- en ambachtsbedrijven milieubeheer (ex. artikel 8.41 Wet milieubeheer) van:
* Praxis home decoration store, Het Plein 200, in verband met het oprichten van een "home decoration store"

Tegen deze melding op grond van de Wet milieubeheer staat geen bezwaar en/of beroep open. De melding en bijbehorende stukken zijn openbaar en kunnen worden ingezien bij de afdeling Milieu, Stadskantoor.

Vergunningsbesluiten

De volgende vergunningen zijn verleend:

* Esmanvoetpad 11, een revisievergunning (art. 8.4, lid 1 Wet milieubeheer) aan D.J. Kooy voor een boerderij met bed en breakfast en kleinschalige veehouderij

* Nieuwe Grensweg 33, een oprichtingsvergunning (art. 8.1, lid 1 sub a Wet milieubeheer) aan Maatschap Bloemen voor een veehouderijbedrijf (in hoofdzaak rundvee)

* Morshoekweg 31, een oprichtingsvergunning (art. 8.1, lid 1 sub a Wet milieubeheer) aan Maatschap Snuverink voor een melkrundveehouderij

* Mensinkweg 80, een revisievergunning (art. 8.4, lid 1 Wet milieubeheer) aan J.G Roerink, voor een vleesbewerkings- en handelsbedrijf

* Diamantstraat 8, een revisievergunning (art. 8.4, lid 1 Wet milieubeheer) aan METRO Cash & Carry Nederland B.V. te Amsterdam voor een zelfbedieningsgroothandel in Food en Non-Food artikelen die onder de naam Makro Hengelo wordt gedreven aan de Diamantstraat 8.

Aan de vergunningen zijn voorschriften verbonden die ten doel hebben nadelige gevolgen voor het milieu te voorkomen dan wel zoveel mogelijk te beperken. Tegen de ontwerpvergunningen die eerder ter inzage hebben gelegen zijn geen bedenkingen ingebracht. De vergunningen zijn niet veranderd ten opzichte van de ontwerpvergunningen.

Ter inzage, beroep en voorlopige voorziening

De vergunningbesluiten en andere van belang zijnde stukken liggen van 8 september tot en met 20 oktober 2004 ter inzage bij de afdeling Milieu, Stadskantoor.

Omdat geen bedenkingen zijn ingebracht en de vergunningen niet zijn gewijzigd ten opzichte van de ontwerpen, kan tegen deze vergunningen alleen beroep worden ingesteld door belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen bedenkingen te hebben ingebracht tegen het ontwerp van het besluit. Een beroepschrift moet zijn voorzien van een motivering, een dagtekening en een ondertekening en dient voor het einde van bovengenoemde inzagetermijn te zijn verzonden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA te 's-Gravenhage. Daarnaast kan tegelijk met of direct na een beroepschrift bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak een verzoek worden gedaan om het treffen van een voorlopige voorziening. Het griffierecht voor het in behandeling nemen van een beroepschrift bedraagt ( 133,- en eenzelfde bedrag voor een verzoek om een voorlopige voorziening (voor rechtspersonen geldt voor beide gevallen een bedrag van ( 267,-). Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot de afdeling Milieu.

Een vergunning wordt na afloop van de beroepstermijn van kracht, tenzij tijdig een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend. De vergunning wordt dan niet eerder van kracht dan nadat op dit verzoek is beslist.

Kapvergunningen

In de week van 25 augustus 2004 tot en met 31 augustus 2004 is een kapvergunning verleend voor:

* 4 meidoorns in de Oldenzaalsestraat 385/Plutostraat 2. Herplant: 1 tulpenboom en 2 streepjesbast esdoorns, in de maat 16/18, in de periode 2004-2005.

Ter inzage en bezwaar

Het besluit ligt gedurende zes weken ter inzage bij de Informatiebalie SBO, Stadskantoor. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende binnen een termijn van zes weken na de verzending van het besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het College van B en W, Postbus 18, 7550 AA Hengelo.

Parkeerplaatsen voor gehandicapten

In de week van 31 augustus tot en met 4 september is besloten de volgende gehandicaptenparkeerplaats toe te wijzen:
* Semmelweisstraat, de derde, rechter parkeerplaats, rechts van de oprit naar het parkeerterrein met 12 parkeerplaatsen, gelegen naast de woning Woolderesweg 247, echter gesitueerd aan de Semmelweisstraat

De betreffende parkeerplaats mag, zodra het desbetreffende verkeersbord is aangebracht, alleen worden gebruikt door de eigena(a)r()esse) van de auto, waarvan het kenteken ter plaatse zal worden vermeld.

In de week van 16 augustus tot 21 augustus 2004 is besloten de volgende gehandicaptenparkeerplaatsen in te trekken:
* Hennepstraat, de eerste parkeerplaats, links van de dienstin-/uitgang van zorgcentrum Humanitas/Carint
* Landmansweg, de parkeerplaats ter hoogte van de flat met de woningen, even nummers: 180 tot 214

* Aaltje Noordewierstraat 50, de parkeerplaats voor de woning
* H.C. Pootstraat, één van de negen gehandicaptenparkeerplaatsen op Plein 3 van 't Swafert

* Cruys Voorberghstraat 121, de parkeerplaats ter hoogte van de woning
Ter inzage en bezwaar
De besluiten liggen gedurende zes weken ter inzage bij de dienstbalie van de dienst Stedelijk Beheer en Ontwikkeling (Stadskantoor). Op grond van de Algemene Wet Bestuursrecht kan een belanghebbende binnen een termijn van zes weken na de verzending van het besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het College van B en W, Postbus 18, 7550 AA Hengelo.
Zwavertsweg, Staringstraat

Met ingang van maandag 13 september vinden asfalteringswerkzaamheden plaats aan de Zwavertsweg en de Staringstraat vanaf de Slauerhoffstraat tot aan de rotonde. Voor het doorgaande verkeer wordt de weg tussen de Slauerhoffstraat en de P.C. Hooftlaan volledig afgesloten. Omwonenden kunnen hun percelen wel bereiken. Ook het winkelcentrum Groot Driene blijft bereikbaar. De omleidingsroute naar het winkelcentrum wordt met borden aangegeven. De werkzaamheden duren tot en met 25 september.

Brederostraat, Jacques Perkstraat

Vanaf maandag 13 september geldt aan de westzijde in de Brederostraat en aan beide zijden in de Jacques Perkstraat een tijdelijk parkeerverbod om voldoende ruimte vrij te laten voor de bus. Het tijdelijke parkeerverbod duurt tot en met 25 september.

Verkeersbesluit

Voorgenomen opheffing spoorwegovergangen de De Belderweg en Pruisische Veldweg

De gemeente heeft het voornemen de spoorwegovergangen in de De Belderweg en Pruisische Veldweg (ter hoogte van de Parallelweg) op te heffen. De voorgenomen opheffing is noodzakelijk omdat de genoemde spoorwegovergangen als zeer gevaarlijk worden ervaren. De overweg aan de Pruisische Veldweg is nu tijdelijk voorzien van overwegbomen. De spoorwegovergang De Belderweg is met bebording al afgesloten voor al het verkeer uitgezonderd voetgangers.
Ter inzage en zienswijzen
De voorgenomen besluiten liggen van 8 september tot 6 oktober 2004 ter inzage bij het Informatiecentrum SBO, Stadskantoor. Gedurende de genoemde termijn kunnen belanghebbenden hun zienswijzen omtrent de voorgenomen maatregelen schriftelijk en/of mondeling kenbaar maken. Indien u nadere informatie wenst kunt u hiervoor contact opnemen met de heer Wennink, afdeling Stedebouw en Verkeer (telefoon 245 9772). Schriftelijk commentaar richt u tot 6 oktober 2004 aan het College van B en W, Postbus 18, 7550 AA Hengelo

Voorrangsregeling ter hoogte van de overwegen Pruisische Veldweg en Kettingbrugweg

In het kader van het "Verbeteringsprogramma Veiligheid Overwegen" zijn de AKI-overwegen op het baanvak Hengelo en Enschede ter hoogte van Kettingbrugweg en Pruisische Veldweg voorzien van beveiliging met overwegbomen. De wegbreedte op en direct voor en na de overweg aan de Kettingbrugweg en Pruisische Veldweg is beperkt. Omdat elkaar tegemoetkomende voertuigen niet gelijktijdig de overweg kunnen passeren zijn voorrangsregelingen ingesteld.
Ter inzage en bezwaar
Het bovengenoemde besluit ligt van 8 september tot 20 oktober 2004 ter inzage bij het Informatiecentrum SBO, Stadskantoor. Iedere belanghebbende kan binnen de genoemde termijn schriftelijk bezwaar indienen bij het College van B en W, Postbus 18, 7500 AA Hengelo. Een bezwaarschrift dient te worden ondertekend, bevat tenminste de naam en het adres van de indiener, een dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar.