Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 31 augustus 2004

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Deze week geen besluiten in deze portefeuille.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Ouderen in Nieuwegein (2004/11568)
Het College vindt het belangrijk dat de gemeente Nieuwegein ook in de toekomst is afgestemd op de behoeften van de groter wordende groep 55- plussers. Zeker met het oog op de per 1 januari 2006 in werking tredende Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Daarom is besloten om een budget beschikbaar te stellen voor het traject Nieuwegein Ouderenproof. Dit is een landelijk gebruikte methode, waarbij groepen 55-plussers over het aanbod aan wonen, welzijn en zorg in hun gemeente bevindingen en aanbevelingen geven. Dit project vindt plaats in samenwerking met en wordt medegefinancierd door de Provincie Utrecht. De komende tijd wordt het project verder uitgewerkt.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Principeverzoek voor vestiging sportstudio aan Handelskade (2004/10220) De gemeente heeft een principeverzoek ontvangen met het verzoek om de benedenverdieping van het pand aan de Handelskade 48 te kunnen gebruiken als een sportstudio voor thai- en kickboksen. Daarvoor is een vrijstelling nodig omdat de benedenverdieping volgens het geldende bestemmingsplan "Hoog Zandveld" bestemd is voor woondoeleinden. Het college heeft in principe ingestemd om aan het verzoek medewerking te verlenen. Bij een concrete aanvraag zal de procedure voor een vrijstelling van het bestemmingsplan worden opgestart.

Beantwoording inspraakreacties Bestemmingsplan Galecopperzoom (2004/11231) Op 17 december 2002 is het voorontwerpbestemmingsplan Galecopperzoom in de commissie RIM gepresenteerd. Daarna is het inspraaktraject en het overleg met instanties gestart. Het college heeft ingestemd met de beantwoording op de ingediende reacties op het voorontwerp. Op basis van de reacties wordt nu het bestemmingsplan aangepast. Dat zal enige weken in beslag nemen. Als dat is afgerond worden degenen die hebben gereageerd geïnformeerd.

Communicatieplan Lekboulevard-Hoogzandveld (2004/11282) Het college heeft het communicatieplan voor het project lekboulevard-Hoog Zandveld vastgesteld. In het plan is aangegeven met wie, wanneer en op welke wijze gecommuniceerd wordt over het project. Het college heeft eveneens besloten om een nieuwe Begeleidingscommissie voor het project op te richten. In het communicatieplan is daarvoor een opdrachtformulering opgenomen. In september wordt hiervoor een oproep gedaan in een nieuwsbrief en zal er een informatieavond speciaal over dit onderwerp worden georganiseerd.

Jaarrekening 2003 en begroting 2005 Bestuur Regio Utrecht (2004/9798) Het college stelt de raad voor het dagelijks bestuur van het Bestuur Regio Utrecht (BRU) mee te delen dat de raad geen financieel-inhoudelijke opmerkingen heeft ten aanzien van de begroting 2005 en de jaarrekening 2003.

Overeenkomstig de gemeenschappelijke regeling BRU, heeft de gemeenteraad van Nieuwegein acht weken de gelegenheid te reageren op de concept-begroting 2005 van het BRU en de jaarrekening 2003 van het BRU. De raad heeft onlangs in een vergadering aangegeven (vanwege het budgetrecht van de raad) gebruik te willen maken van de bevoegdheden inzake begrotingen van gemeenschappelijke regelingen.

Concept Nota van Beantwoording Streekplan 2005-2015 (2004/11525) Begin 2004 heeft het college bedenkingen ingediend tegen het ontwerp-streekplan van de Provincie Utrecht dat vanaf 1 januari 2005 moet gaan gelden. Naar aanleiding van alle reacties vanuit de provincie heeft Gedeputeerde Staten (GS) een Concept Nota van Beantwoording uitgebracht. Met genoemde Nota geven Gedeputeerde staten hun reactie op de bedenkingen. Het is - nog slechts - een advies aan Provinciale Staten (PS). Bij de vaststelling van het streekplan zullen provinciale staten bepalen of zij dit standpunt wel of niet overnemen. Het college heeft kennisgenomen van de concept-beantwoording van GS.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Aanbesteding brug Galecopperzoom (2004/11529)
Ten behoeve van het toekomstige bedrijventerrein in Galecopperzoom dient de huidige brug ter plaatse van het wielercircuit vervangen te worden door een bredere en zwaardere brug. De kosten van deze brug vallen mogelijk binnen de grenzen van het openbare aanbestedingsbeleid van de gemeente Nieuwegein. Een aantal bruggenbouwbedrijven leveren goede prefab betonnen bruggen tegen een gunstige prijs. De prijs van een in het werk gemaakte brug kan niet concurreren met de prijs van een prefab brug temeer omdat er voor een in het werk gemaakte brug hoge kosten gemaakt moeten worden voor ontwerp, engineering en openbare aanbesteding. Het college heeft daarom besloten om in afwijking van het gemeentelijke aanbestedingsbeleid offerte aan te vragen bij enkele bruggenbouwbedrijven.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Dualisme vraagt om nieuwe organisatieverordening (2004/11230) In 2002 is bij de gemeenten de dualisering ingevoerd. Dit hield onder meer in dat de rollen en verantwoordelijkheden van college en raad scherper werden geformuleerd en uit elkaar gehaald, met als doel de discussie in de raad te verlevendigen. Door die dualisering ontstond de noodzaak een scheiding aan te brengen tussen:


* enerzijds de griffie I griffier (dat is de ambtelijke ondersteuning ten behoeve van en onder aansturing van de raad)

* en anderzijds de overige ambtenaren (die er zijn ter ondersteuning van het college en door hen worden aangestuurd).

Daarom wordt de organisatieverordening (in het verleden vastgesteld door de raad) vervangen door enerzijds een "instructie voor de raadsgriffier" (eerder vastgesteld door de raad) en een "organisatieregeling Nieuwegein", die het college nu heeft vastgesteld.

Bouwvergunning en vrijstelling voor uitbreiding bedrijfspand aan Structuurbaan (2004/9752)
Het college heeft besloten om vrijstelling en bouwvergunning te verlenen aan J. Schol man BV, Structuur baan 30, voor het uitbreiden van het bedrijfspand. Het bouwplan is strijdig met het geldende bestemmingsplan maar past in de stedenbouwkundige toekomstvisie op het gebied zoals vastgelegd in de nota "Historisch versterkt". Daarom is een vrijstellingsprocedure doorlopen om medewerking aan het bouwplan mogelijk te maken. Het besluit wordt openbaar kenbaar gemaakt in de Molenkruier van 1 september aanstaande. Tegen het besluit staan de gangbare bezwaar- en beroepsmogelijkheden open.

Vaststelling bouw- en sloopvergunningen (2004/11524) Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Evenementenkalender

Activiteit Datum en Collegelid Locatie tijdstip
Oplevering groot onderhoud 08-09 E. van Buurtcentrum De Brink, Doorslag 15.00 uur Linge Parelduiker 13 Werkbezoek Sligro 09-09 C. de Vos Grote Wade 90 10.00 uur
Uitreiking KO 09-09 E. van
19.30 uur Linge
Open dag Econcern 11-09 C. de Vos Kanaalweg 16g, Utrecht 11.00 uur
Startschot Sluizenloop 11-09 C. de Vos Vreeswijk 13.45 uur
10-jarig bestaan IVN 11-09 C. van
15.30 uur Rooijen
Uitreiking KO 13-09 C. de Vos 11.00 uur
Opening nieuwe Lekbrug 15-09 M. Lekbrug 12.30 uur Monrooij Uitreiking penning 15-09 C. de Vos volgt 14.00 uur
Ondertekening contract Work 22-09 C. Breuer volgt first 15.30 uur
Discussie Mitros Podium wonen 23-09 C. Breuer Infocentrum Leidsche en zorg 14.00 uur Rijn Opening nieuwe houtfabriek 24-09 C. de Vos volgt Van Vliet 15.00 uur
Debat zorgprogramma's 28-09 C. Breuer Oudegracht 99, Utrecht 15.00 uur

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W Belicht waarschijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers worden geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 7-9-2004