Ingezonden persbericht


Maatwerk Amsterdam - Preventieproject Roadrunner van Maatwerk-Amsterdam en Ecosol genomineerd voor de Hein Roethofprijs


07/09/2004 - Het project RoadRunner is genomineerd voor de Hein Roethofprijs 2004. In het project worden vroegtijdige schoolverlaters van technische opleidingen opgevangen. Zonder vakdiploma zijn hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt gering. De kans is groot dat deze jongeren vervallen tot maatschappelijk ongewenst of zelfs crimineel gedrag. Voor deze jongeren is een garage ingericht waar zij door middel van het opknappen van oude Deux Chevaux ("eenden") worden toegeleid naar een reguliere baan.

In samenwerking met de gemeentelijke dienst Maatwerk Amsterdam heeft het reïntegratiebedrijf Ecosol deze werkplaats opgericht. Tijdens het herstellen van de Deux Chevaux wordt gewerkt aan de motivatie, de werkhouding, de omgangsvormen en de vakkennis van de jongeren. Halen ze voldoendes op deze punten, dan stromen ze door naar een erkende stage- of werkplek en naar een vervolgopleiding. Daarmee voorkomt Roadrunner dat de jongeren vervallen tot crimineel gedrag.

Deelnemers gaan direct aan de slag in de garage. Een aantal activiteiten wordt in groepsvorm aangeboden, zoals uitleg gedragsregels en vakkennis of gereedschapsleer, maar er wordt ook meer individueel gewerkt aan zwakke en sterke kanten. Sociale vaardigheden worden vooral geoefend aan de hand van concrete situaties in de garage.

RoadRunner biedt de jongeren een heel duidelijke structuur waar geen plaats is voor vrijblijvendheid. Enerzijds wordt er consequent op toegezien dat de jongeren hun afspraken nakomen. Anderzijds wordt er heel goed naar de jongeren geluisterd. Dat blijkt heel belangrijk te zijn, aangezien ze vaak veel problemen hebben en er elders nog nooit naar hen is geluisterd.

RoadRunner is een jaar geleden begonnen. Vijftien jongeren zijn inmiddels gestart met een traject. Daarvan zijn er tien op een erkende werkplek bij een stageverlenend bedrijf terecht gekomen.Van de overige vijf is er één na 5 maanden uitgestroomd naar regulier werk, twee naar een andere beroepsrichting, één ging naar een zorgtraject. Eén deelnemers is uitgevallen

EcoSol heeft voor en na de start van de garage met succes samenwerking gezocht met de brancheorganisaties Innovam (autotechniek)en FOCWA (carrosserie en plaatwerk). Inmiddels heeft Innovam RoadRunner erkend als leerbedrijf.

Het succes van RoadRunner vormde de aanleiding het project voor te dragen voor de Hein Roethofprijs. Deze prestigieuze prijs, vernoemd naar het oud Tweede Kamerlid Hein Roethof, wordt jaarlijks toegekend aan projecten die een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van