Universiteit van Amsterdam

Koninklijke onderscheidingen voor UvA-wetenschappers en bestuurders

Tijdens de opening van het academisch jaar aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) op 6 september 2004 heeft staatssecretaris Mark Rutte drie koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Mr. Ed Broekhuizen, vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van het AMC, is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Prof. dr. Walter Hoogland, hoogleraar Experimentele hoge-energiefysica en decaan van de bètafaculteit, is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Prof. dr. Bernard van Praag, universiteitshoogleraar Toegepaste economie, is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Prof. dr. Walter Hoogland ontving zijn onderscheiding vanwege zijn belangrijke nationale en internationale bijdragen aan de ontwikkeling van de hoge energie fysica, zijn inspirerende werk als wetenschappelijk leider en bestuurder, en zijn rol als bruggenbouwer tussen wetenschappelijke instituten en tussen wetenschap en bedrijfsleven. Hoogland, in 1988 benoemd tot hoogleraar Experimentele hoge-energiefysica aan de UvA, heeft laten zien hoe je als onderzoeksleider en bestuurder de wetenschapsbeoefening danig kunt bevorderen en instandhouden. Na een succesvolle loopbaan als wetenschappelijk onderzoeker was hij actief als wetenschappelijk directeur van het FOM-instituut NIKHEF en als director of research van het grote Europese centrum voor deeltjesfysica CERN in Genève. In 1998 werd hij benoemd tot eerste decaan van de nieuw gevormde Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA.

Prof. dr. Bernard van Praag werd onderscheiden vanwege zijn wetenschappelijk economisch onderzoek naar belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen. Hij ontwikkelde een meetinstrument voor de welvaartsbeleving van verschillende inkomens, dat een mijlpaal werd in het economisch onderzoek. Van Praag zag als een van de eersten de problematiek van de vergrijzing, was initiatiefnemer van het eerste serieuze econometrische onderzoek naar arbeidsongeschiktheid en legde de fundamenten voor de economie van de gezondheidszorg in Nederland. Hij was verder een van de initiatiefnemers van het Tinbergen Instituut, de gezamenlijke onderzoeksschool van de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam (UvA), die zich heeft ontwikkeld tot een toonaangevend instituut in Europa, waar 150 promovendi onderzoek doen. Van Praag werd in 1992 benoemd tot hoogleraar Toegepaste economie aan de UvA, en in 2000 tot universiteitshoogleraar.

Mr. Ed Broekhuizen ontving een onderscheiding voor zijn grote verdiensten als academisch bestuurder. Broekhuizen, vanaf 1991 vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van het Academisch Medisch Centrum (AMC) van de UvA, leverde een cruciale bijdrage aan de integratie van de faculteit Geneeskunde en het academisch ziekenhuis tot het eerste Universitair Medisch Centrum (UMC) in Nederland. Hij legde daarmee de basis voor een verwevenheid van onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en patiëntenzorg. Broekhuizen speelde een belangrijke rol bij de valorisatie van onderzoeksresultaten van het AMC, bijvoorbeeld in de biotechnologie, door het stimuleren van kleine ontwikkelingsbedrijven die het gat dichten tussen uitvinding en product. Hierdoor konden wetenschappelijke vindingen sneller toepassing vinden in de patiëntenzorg. Broekhuizen stond verder aan de basis van de realisatie van een nieuw dagcentrum binnen het AMC en van een digitaal patiënten volgsysteem, waardoor elke specialist over de radiologische beelden van patiënten kan beschikken.