Gemeente Heerenveen


---

Integrale visie Heerenveen Skarsterlan

Samen heldere keuzes maken

Heerenveen en Skarsterlân vormen het hart van de A7-zone. Een zone die bestaat uit vijf Friese gemeenten langs de A7 en die behoort tot een van de economische kernzones van Noord-Nederland. De A7-zone - en vooral Heerenveen en Joure - maakt een gezonde economische groei door, die de komende jaren zal aanhouden. Die economische groei leidt tot het aanleggen van nieuwe bedrijventerreinen en wegen, maar ook tot het bouwen van nieuwe kantoren en woningen. Dat alles heeft gevolgen voor de voorzieningen, het verkeer, het landschap en de natuur.

Samenwerking
Heerenveen en Skarsterlân hebben besloten samen te werken om de groei in goede banen te leiden, zodat de kernkwaliteiten van het gebied behouden blijven. Bovendien hebben de ruimtelijke ontwikkelingen binnen beide gemeenten veel onderlinge raakvlakken, waardoor de gemeenten elkaar goed kunnen ondersteunen en aanvullen.

De samenwerking heeft geleid tot een plan: de Integrale Visie. Dit plan - dat nu in concept gereed is - is hét toekomstkader voor wonen, werken, infrastructuur, recreatie en natuur in het gebied van Joure-West tot en met Heerenveen-Oost. Het bestaat uit een intergemeentelijk structuurplan voor de periode tot 2015 en een intergemeentelijke visie voor de periode tot 2030.

De gezamenlijke visie die wij u hier presenteren is in opdracht van beide gemeenten gemaakt door bureau BVR, adviseurs stedelijke ontwikkeling, landschap en infrastructuur uit Rotterdam. Verschillende groepen uit alle geledingen van de samenleving hebben meegewerkt en hun bijdragen geleverd.

Ter inzage ligging en inspraakperiode
Zoals gezegd is het plan in concept gereed. In de periode van 16 september 2004 tot en met 26 november 2004 is er een inspraakronde. Tijdens deze periode ligt het voorlopige ontwerp op diverse locaties ter inzage. Bovendien vinden er inspraakbijeenkomsten plaats en is er gelegenheid om schriftelijke reacties in te dienen.

Vanaf 16 september tot en met 26 november 2004 ligt de Integrale Visie Heerenveen/Skarsterlân ter inzage op de volgende locaties: * Heerenveen
Gemeentehuis Heerenveen, Crackstraat 2
* Joure
Gemeentehuis Skarsterlân, Herema State 1
* De Greiden
Wijkcentrum De As, Weegbree 72
* Luinjeberd
Café Onder de Linden, Aengwirderweg 149
* Rottum
Dorpshuis, Binnendijk 22
* Oudehaske
Café Dijkstra, Jousterweg 151
* Bibliotheken

Bij de gemeentehuizen in Heerenveen en Joure is voor belangstellenden een brochure met een samenvatting van de visie beschikbaar. U kunt een exemplaar afhalen bij de centrale balie van de gemeentehuizen. De brochure is hieronder overigens ook als pdf-document beschikbaar.

Inspreken?
Als u het op bepaalde punten niet eens bent met de Integrale Visie of als u andere onderwerpen in de plannen wilt opnemen, dan kunt u tot en met 26 november 2004 inspreken. Dit kan op de volgende manieren: * Per post
U kunt een brief sturen naar:
- Burgemeesters en Wethouders van Skarsterlân, Postbus 101, 8500 AC JOURE
- Burgemeesters en Wethouders van Heerenveen, Postbus 15.000, 8440 GA HEERENVEEN
* Schriftelijk tijdens inspraakbijeenkomsten
Hiervoor zijn speciale kaarten beschikbaar waarop vragen en reacties kunnen worden ingevuld.
* Mondeling tijdens inspraakbijeenkomsten
Van alle bijeenkomsten wordt een verslag gemaakt waarin alle vragen en opmerkingen op naam worden weergegeven.

De genoemde reactiemogelijkheden hebben dezelfde waarde en worden op dezelfde wijze in het eindverslag van de inspraakprocedure verwerkt. U hoeft dus maar één keer te reageren.

Locaties en data inspraakbijeenkomsten
Tijdens de inspraakbijeenkomsten houdt de burgemeester van de betreffende gemeente eerst een inleiding. Hij geeft aan waarom de visie is gemaakt en waarom beide gemeenten gezamenlijk een integraal plan hebben voorbereid. Daarna wordt een presentatie gegeven van de inhoud van de Integrale Visie. Vervolgens is er gelegenheid voor het stellen van vragen en het geven van een reactie op de plannen. De bijeenkomsten beginnen om 20.00 uur en worden gehouden op de volgende data en locaties:
* 20 september: Heerenveen
Locatie: gemeentehuis Heerenveen, Crackstraat 2 * 21 september: Joure
Locatie: gemeentehuis Joure, Heremastate 1
* 28 september: Luinjeberd
Locatie: café Onder de Linden, Aengwirderweg 149 * 05 oktober: Rottum
Locatie: dorpshuis, Binnendijk 22
* 06 oktober: Oudehaske
Locatie: café Dijkstra, Jousterweg 151
* 12 oktober: De Greiden
Locatie: wijkcentrum De As, Weegbree 72

Het plan, samenvatting en kaartmateriaal
Op deze pagina treft u het voorlopig ontwerp aan van het plan zoals het er nu ligt. Het zijn pdf-documenten die u kunt downloaden met de Adobe Acrobat Reader.

Het volledige rapport (deel 1) (2,95 MB)

Het volledige rapport (deel 2) (2,23 mb)

Samenvatting (979 kb)

plankaart 2015 (1,78 mb)

plankaart 2030 (1,99 mb)