Ministerie van Justitie

Persbericht

Minister Donner staat uitlevering Kesbir toe
7 september 2004

Minister Donner van Justitie staat de uitlevering van mevrouw N. Kesbir aan Turkije toe. Dat heeft de minister besloten nadat hij van de Turkse autoriteiten de uitdrukkelijke garantie heeft verkregen voor een eerlijk proces en een behandeling in overeenstemming met de terzake geldende internationale verdragen.

De Hoge Raad heeft bij arrest van 7 mei 2004 de uitlevering van betrokkene toegestaan en de minister van justitie geadviseerd om het verzoek tot uitlevering in te willigen. In het arrest heeft de Hoge Raad de minister van justitie wel in overweging gegeven om, in overleg met de Turkse autoriteiten, voorafgaand aan de uitlevering, waarborgen te creëren zodat er niet wordt gehandeld in strijd met internationale verdragen zoals, Europees Verdrag voor de Rechten van de mens (EVRM) en het VN-verdrag tegen foltering. De minister van justitie heeft het advies van de HR gevolgd en specifieke garanties met betrekking tot mevrouw Kesbir aan de Turkse autoriteiten gevraagd. De Turkse autoriteiten hebben schriftelijk gegarandeerd dat, gegeven het feit dat Turkije partij is bij het EVRM en zich gebonden acht aan de daaruit voortvloeiende verplichtingen, mevrouw Kesbir een eerlijk proces zal krijgen en dat zij de volledige rechten voortvloeiend uit het EVRM kan uitoefenen. Voor minister Donner is deze specifieke schriftelijke garantie, mede gelet op de ontwikkelingen op dit gebied in Turkije, zowel voor wat betreft de regelgeving als de implementatie daarvan, reden om aan te nemen dat betrokkene een eerlijk proces zal krijgen en dat mevrouw Kesbir dus in overeenstemming met de internationale verdragen zal worden behandeld.

Mocht betrokkene een kort geding (KG) aanspannen tegen deze beschikking dan mag betrokkene de uitkomst van dit KG in Nederland afwachten.

De uitspraak van de HR kunt u vinden op de website www.rechtspraak.nl Het zaaknummer van de betreffende uitspraak is 02853/02 U.