--------------------------------------------------------------------------
  Energie Liberalisering - ENECO Energie is er klaar voor met behulp van  
                                  Axway                                   
--------------------------------------------------------------------------

Snelheid, betrouwbaarheid en de mogelijkheid tot het verwerken van grote aantallen elektronische berichten is wat ENECO Energie zocht en vond in XIP, het Axway Integration Platform Zaltbommel, 07-09-2004

ENECO Energie, één van de top-3 leveranciers op de Nederlandse Energiemarkt, realiseert met het Axway Integration Platform het elektronische berichtenverkeer tussen ENECO Energie en de betrokken leveringsbedrijven, netbeheer- en meetbedrijven.

De implementatie omvat o.a. de uitwisseling van berichten via berichtstandaarden voor de energiesector: EDINE en Edig@s voor reconciliatie, allocatie en netbeheer. Nu deze integratie succesvol is afgerond voldoet ENECO Energie hiermee aan de certificeringcriteria welke door KEMA, namens de overheid, gesteld worden ten aanzien van liberalisering en informatie-uitwisseling.

Om een veilige uitwisseling te garanderen maakt XIP het gebruik van digitale handtekeningen mogelijk. Bovendien zorgen verschillende vormen van encryptie voor betrouwbare communicatie via het internet zoals de energiemarkt vereist. De standaard connectoren van XIP zorgen voor de informatie-uitwisseling met applicaties en databases. De betrokken ENECO medewerkers beschikken via XIP over real-time informatie en kunnen daarmee de processen proactief monitoren.

Na een uitvoerig selectieproces heeft ENECO Energie in 2002, in het kader van de laatste fase van de liberalisering van de energiemarkt, voor Axway gekozen om diverse bestaande EDI-systemen te vervangen door één integratieplatform. Doorslaggevend hierbij was de mogelijkheid tot het parallel verwerken van grote aantallen berichten, prioriteiten in berichtafhandeling en een snelle realisatie van de implementatie. Na de eerste succesvolle implementatie in 2003 is het Axway Integration Platform daarna ook in gebruik genomen door andere business units van ENECO Energie.

Theo de Bruin, ICT Manager Infra Services ICT van ENECO Energie legt uit: "De liberalisering van de energiemarkt kende deadlines die even hard waren als bijvoorbeeld het millenniumprobleem of de invoering van de Euro. Axway stelde ons in staat om een belangrijk deel van het berichtenverkeer tijdig te implementeren."
--------------------------------------------------------------------------
                                   END                                    
--------------------------------------------------------------------------

Over ENECO Energie
ENECO Energie telt momenteel circa 5000 medewerkers. Het hoofdkantoor en de divisies zijn gevestigd in Rotterdam, in het land zijn diverse vestigingen. De aandelen van ENECO Energie zijn in handen van 70 Nederlandse gemeenten.
ENECO Energie levert elektriciteit, gas en warmte aan zo'n 4 miljoen Nederlanders. Grote bedrijven, midden- en kleinbedrijven en veel huishoudens vertrouwen op onze diensten. ENECO Energie wil ervoor zorgen dat de klant zonder veel moeite energie kan gebruiken. De gebieden waar ENECO energie netten beheert zijn: Amstelland, Delfland, Drechtsteden, Haaglanden, Kennemerland, Merwedestreek, Midden-Holland, Noord-Oost Friesland, Rotterdam Rijnmond, Weert, de provincie Utrecht en de Zuid-Hollandse eilanden.
Voor meer informatie ga naar WWW.ENECO.NL
Over Axway
Axway is een grote speler op het gebied van applicatie-integratie met een omzet van 74.8 miljoen euro in 2003 en is 100% dochter van Sopra Group. Met 19 kantoren wereldwijd maakt Axway veilige, geautomatiseerde en waardevolle uitwisselingen tussen informatiesystemen in grote en kleine bedrijven mogelijk. Het Axway Intergration Platform (XIP) levert alle softwarecomponenten die nodig zijn voor het integreren van bedrijfsprocessen en voor het bewaken van bedrijfsactiviteiten. Meer dan 600 specialisten adviseren bedrijven op het gebied van architectuurkeuze, helpen bij het bepalen en uitvoeren van applicatie-integratieprojecten en begeleiden klanten in het optimaal inzetten van het product. Organisaties verbeteren de stroom en het prestatievermogen van hun informatie-uitwisseling, waardoor ze hun klanten nog beter kunnen bedienen. Bovendien zijn zij in staat hun B2B-partnernetwerk te ontwikkelen en kosten met betrekking tot bedrijfsprocessen te verminderen. Axway telt nu al meer dan 5000 klanten wereldwijd in verschillende sectoren. Voor meer informatie ga naar www.axway.com of www.axway.nl
Axway Nederland, Anne van Houten, tel. +31 (0)418 57 6090, e-mail: avanhouten@axway.com
Voor journalisten
NewsEngine PR, Claudia Mairböck, tel. +31 (0)20 567 21 70, e-mail: claudia.mairbock@newsenginepr.com
Ref.:AXW0024-1D39BE