Praktijkonderzoek Veehouderij

Koeien in strandstal

De Animal Sciences Group (ASG) van Wageningen-UR is op praktijkcentrum de Waiboerhoeve in Lelystad een pilotproef gestart met koeien in een zandbak. Het onderzoek moet uitwijzen of met drainage onder het zandpakket urine af te voeren is. Een stalontwerp zonder betonroosters en ligboxen ligt bij een positief resultaat hierbij in het vooruitzicht. Dit zeer innovatieve stalconcept is te bewonderen tijdens de Open Dagen 10 en 11 september 2004.

De ligboxenstal is grotendeels uitontwikkeld, en wordt in de praktijk ervaren als een aardig compromis tussen arbeidsbehoefte, hygiëne en diercomfort. Echter, het toppunt van diercomfort en hygiëne, zoals een weiland, zal de ligboxenstal nooit worden. In de huidige stallen heeft de koe altijd te maken met veel beton en staal en de loopvloeren zijn constant bevuild met mest.
Het Praktijkonderzoek van de Animal Sciences Group is constant op zoek naar nieuwe mogelijkheden voor de melkveehouderij. Via een drainagesysteem onder een zandpakket kan urine afgevoerd worden omdat deze in het zand of strooiselpakket wegzakt. Door het "bovenlangs" afvoeren van de vaste mest (nu nog handmatig) en "onderlangs" afvoeren van de urine ontstaat een eenvoudige, diervriendelijke en hygiënische rundveestal. De stal bestaat dan alleen maar uit een grote zandbak zonder hekwerken in de binnenruimte.
Een strikte scheiding tussen urine en vaste mest biedt daarnaast zicht op minder emissie, een gezonder stalklimaat en nieuwe, efficiëntere bemestingstechnieken.


---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 07-09-2004 12:00.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl