Dienstenbond CNV

Toch principe-akkoord Sociaal Plan fusie Falck & Securicor 07-09-2004

Eind juli hebben wij de tekstonderhandelingen afgebroken over het principe-akkoord voor een Sociaal Plan voor de bedrijven Falck en Securicor. Om datgene wat wij mondeling hebben afgesproken ook op papier te zetten blijft een lastige zaak. Dat bleek ook nu maar weer. Over belangrijke onderdelen kon geen overeenstemming worden bereikt. Wij hebben u daarover toen ook bericht. Vorige week zijn uiteindelijk toch de principe-afspraken goed op papier gezet. Bijgaand treft u deze aan.

Waar is het Sociaal Plan voor bedoeld?
Dit Sociaal Plan is bedoeld om de sociale gevolgen op te vangen die voortvloeien uit:

* fusie en integratie Falck Nederland en Securicor Nederland;
* samenvoeging alarmcentrales van Falck en Securicor;
* verzelfstandiging Falck Security Services;
* inrichting gefuseerde Group 4 Securicor Nederland organisatie;
* reorganisatie Mobiele Surveillance van Falck Security BV;
* samenvoeging van Falck Value Services en GeldNet.

Er is ook een reorganisatie op komst bij Securicor. Het was de bedoeling dat dit Sociaal Plan ook hierop van toepassing zou zijn. Omdat wij niet willen instemmen met selectie op basis van kwaliteit door Securicor, heeft deze werkgever besloten om deze reorganisatie buiten dit Sociaal Plan te laten en hier niet met de vakbonden verder over te willen praten. Wij vinden dit een slechte zaak en zullen onze leden dan ook bijstaan als zij door die reorganisatie getroffen worden.

Belangrijkste onderdelen van het Sociaal Plan
De belangrijkste onderdelen zijn:

* objectieve criteria (dienstjaren) bij plaatsing en het bepalen van boventalligheid;

* recht op ondersteuning bij zoeken andere functie (Mobiliteitsbureau en outplacement);

* indien geen passende functie binnen het concern aanwezig is en ook geen passende functie extern kan worden gevonden, dan nog 3 maanden salaris en ontslagvergoeding ter grootte van kantonrechterformule;

* indien er intern een andere, passende functie beschikbaar is waarvan het maximum schaalsalaris lager is dan het bestaande salaris, dan wordt het verschil daartussen als een persoonlijke toeslag (PT) aangemerkt. Dit PT maakt wel deel uit van het basissalaris en telt dus mee voor vakantiegeld, pensioenopbouw en dergelijke. De PT wordt door toekomstige collectieve verhogingen opgegeten. Op dit punt hebben wij wel water bij de wijn moeten doen maar gezien het gehele pakket vinden wij dit aanvaardbaar.

Waardering CNV Dienstenbond
Met bovenstaande opsomming van de belangrijkste onderdelen zijn wij van mening dat er een acceptabel resultaat ligt. Wij leggen dit principe-akkoord dan ook nadrukkelijk positief aan u voor.

Beoordeling
Graag lezen wij uw mening over het bereikte principe-akkoord. Leden van CNV Dienstenbond bepalen of er namens CNV Dienstenbond een Sociaal Plan komt. Leden die werkzaam zijn bij de bedrijfsonderdelen genoemd bij "Waar is het Sociaal Plan voor bedoeld?" nodigen wij dan ook uit hun stem uit te brengen over dit principe-akkoord. U kunt uw reactie geven via bijgaande reactieformulier. Uw reactie zien wij graag terug uiterlijk op maandag 13 september 17.00 uur.

Informatie
Voor vragen en opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsflits kunt u contact opnemen met de onderhandelaar namens CNV Dienstenbond, Harry Gerding, via telefoonnummer (023)5670686 of mail direct h.gerding@cnvdibo.nl

Tenslotte
Verspreiden of kopiëren van deze tekst is prima. Collegas die nog geen lid zijn van CNV Dienstenbond kunnen vrijblijvend een informatiepakket opvragen via telefoonnummer (023)5651052.

2 oktober al gereserveerd in de agenda?? Kom ook naar het Museumplein in Amsterdam om actie te voeren tegen het kabinet! Check ook de website van CNV en andere bonden: www.nederlandverdientbeter.nl