Dienstenbond CNV

Stand van zaken CAO-overleg Tuinbouwveilingen
07-09-2004

Op vrijdag 27 augustus is voor de tweede keer overlegd over een nieuwe CAO voor de tuinbouwveilingen. Tijdens het eerste overleg had CNV Dienstenbond de voorstellen van de werknemers voor een nieuwe CAO toegelicht. Tijdens deze tweede bijeenkomst, kwamen de werkgevers met hun voorstellen. Hieronder doen wij deze voor u uit de doeken.

Geen loonsverhoging
De werkgevers willen de CAO laten lopen van 1 april 2004 tot 1 april 2005 zonder loonsverhogingen af te spreken; geen structurele loonsverhogingen maar ook geen eenmalige uitkeringen.

Voor het jaar 2004 hebben de vakbonden in het Najaarsakkoord afgesproken dat er geen structurele loonsverhoging zou worden gevraagd, maar voor 2005 is dat anders. Bovendien willen we een eenmalige uitkering afspreken die gekoppeld is aan het bedrijfsresultaat.

Ook hiertoe zijn de werkgevers niet bereid.

Na enige discussie gaven de werkgevers aan dat zij dan streven naar een CAO tot 31 december 2004 (zodat er nog- geen structurele loonsverhoging hoeft te worden afgesproken), maar op het punt van de eenmalige uitkering is nog steeds geen enkele toezegging gedaan.

Ziekte
In de CAO staan afspraken over de aanvulling bij ziekte en WAO. Sinds
1 januari 2004 betalen de werkgevers niet langer 1 maar nu 2 jaar loon bij ziekte. Het kabinet wil het aan vakbonden verbieden om afspraken te maken over aanvullingen tot 100% in het tweede ziektejaar. Zover is het echter nog niet en er is geen enkele aanleiding om akkoord te gaan met verslechteringen, zonder dat daar iets ter compensatie tegenover staat.

Kinderopvang
Volgens de werkgevers is er vrijwel geen behoefte aan kinderopvang en een kinderopvangregeling bij de werknemers. Per 1 januari 2005 wordt een nieuwe Wet van kracht. In die Wet gaat men er vanuit dat de werknemer, de werkgever en de overheid elk voor 1/3 meebetalen aan de kosten van kinderopvang. In CAOs moeten goede afspraken worden gemaakt over de bijdrage van de werkgevers.

Tot die tijd willen de werkgevers de regeling van Fruitmasters, maar dat is o.i. een regeling die werkgever niets kost en waar de werknemer dus geen bijdrage van de werkgever ontvangt. Inmiddels is dat toch niet meer vol te houden.

Schorsing
Werkgevers hebben voorgesteld om een artikel in de CAO op te nemen dat het mogelijk maakt om werknemers te schorsen met inhouding van loon. We hebben hierover uitgebreid gediscussieerd. Het inhouden van loon is in onze ogen een (te) ultiem machtsmiddel van de werkgever en dat kan maar zo niet.

Hoe nu verder
Veel is afhankelijk van wat er waarheid wordt van de kabinetsplannen die over u en ons heen worden gestort. Daarom is besloten om het volgende overleg pas plaats te laten vinden op 15 oktober a.s.

Acties tegen het kabinetsbeleid
In de tussentijd wordt er niet stil gezeten.

De vakbonden roepen alle werknemers van Nederland op om te komen demonstreren tegen het kabinetsbeleid. In bijgaande informatie kunt u zien wat de kabinetsplannen zijn en welke gevolgen ze hebben voor werknemers.

Daarom vragen we u om op zaterdag 2 oktober a.s. van 12.00 tot 14.00 uur in Amsterdam te demonstreren tegen de plannen. In de Akkoord die half september bij u op de deurmat valt, zit een treinkaartje waarmee u gratis naar Amsterdam kunt reizen.

Meer weten?
Voor meer informatie en/of vragen kunt u contact met mij opnemen. Dat kan via telefoonnummer (055)5772640 of via de mail a.bulsink@cnvdibo.nl