Dienstenbond CNV

Geen selectie op kwaliteit bij reorganisatie Kluwer 07-09-2004

Kluwer heeft aan de vakorganisaties meegedeeld dat zij afziet van haar wens om bij de reorganisatie een algehele selectie op kwaliteit of competenties toe te passen. De vakorganisaties hebben hiertegen in een eerder stadium geprotesteerd en is blij dat Kluwer van dit voornemen afziet.

Op donderdag 2 september heeft opnieuw overleg plaatsgevonden tussen Kluwer en de vakorganisaties over de sociale gevolgen van de aangekondigde reorganisatie waarbij 250 fte zouden moeten verdwijnen. Naar aanleiding van het eerder overleg dat Kluwer met de vakorganisaties heeft gehad heeft Kluwer haar voorstellen op papier gezet. Uitgangspunt daarbij is het huidige Sociaal Beleidskader (SBK) en aanvullend daarop wil Kluwer een aantal afspraken maken. De belangrijkste voorstellen van Kluwer zijn:

* Herplaatsingskandidaat moet zich meer richten op externe herplaatsing en SBK moet daarop worden aangepast;
* Vertrekstimuleringsregeling verbeteren, zodat meer betrokkenen zelf zullen vertrekken;

* Verwijderen ontslagverbod omdat dit in strijd zou zijn met de wet Leeftijdsdiscriminatie;

* Afspraken over zoektermijn maken voor medewerkers van 57 jaar en ouder die door de kabinetsplannen geen gebruik kunnen maken van de regeling uit de BTU-CAO.

Kluwer heeft daarbij aangegeven graag in september tot een akkoord te willen komen.

Reactie vakorganisaties
De vakorganisaties hebben aangegeven blij te zijn te kunnen constateren dat Kluwer afziet van een algehele selectie op kwaliteit of competenties. Verder zijn wij van mening dat het nemen van het SBK als basis en daarop een aantal aanvullingen plegen wat ons betreft een begaanbare weg is. Wel hebben wij nog een groot probleem met de wens van Kluwer om het ontslagverbod op 55 jaar te verwijderen uit het SBK en zijn wij van mening dat medewerkers van 55 jaar of ouder op een of andere manier een werkgarantie moeten krijgen, binnen of buiten Kluwer. Het mag in ieder geval niet zo zijn dat deze groep door de kabinetsplannen uiteindelijk in de bijstand terechtkomt. Kluwer heeft aangegeven met ons te willen zoeken naar oplossingen voor dit probleem. Op woensdag 29 september wordt er opnieuw gesproken tussen Kluwer en de vakorganisaties.

Protest tegen kabinetsvoornemens
Het kabinet is van plan verschillende ingrepen te doen in de Vut/prepensioen, de WW, de WAO, uitkeringen bij ziekte en andere arbeidsvoorwaarden. De vakorganisaties zijn het grondig oneens met deze ingrepen en zal de maand september actie voeren tegen het kabinetsbeleid. Daarom zullen de vakorganisaties op
* woensdag 8 september in Deventer en op;
* woensdag 15 september in Alphen aan den Rijn

protestfolders uitdelen aan de medewerkers van Kluwer en ze nader informeren over de plannen. Op beide data wordt van 9.00 tot 10.00 uur een ledenvergadering gehouden om ons protest tegen de kabinetsplannen toe te lichten en een toelichting te geven op de onderhandelingen rond het sociaal beleidskader bij Kluwer. U bent daar allen hartelijk voor uitgenodigd.

Demonstratie Museumplein
Alle acties in september zijn erop gericht om zoveel mogelijk mensen op zaterdag 2 oktober naar het Museumplein te laten komen om te protesteren tegen het kabinetsbeleid. Leden ontvangen hiervoor een gratis treinkaartje. Meer informatie kunt u vinden op www.nederlandverdientbeter.nl

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben dan kunt u contact met mij opnemen, tel (055)5772640 of e-mail: j.warnaar@cnvdibo.nl