De Hoge Raad verwerpt de cassatieberoepen in de zgn. Playstation-moorden

Bron: Hoge Raad der Nederlanden 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 7-09-2004

Samenvatting door de griffier van de Hoge Raad der Nederlanden (buiten verantwoordelijkheid van de Hoge Raad)

Op 7 september 2004 heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan in deze drie zaken.
Het betreft een gewapende roofoverval die op 23 november 2001 plaatsvond in een woning in Dordrecht. De hoofdbewoner van die woning zou een aanzienlijk geldbedrag in huis hebben, verdiend met het ombouwen van zogenaamde playstations. De buit van de overval bestond uit ongeveer f 700,--, gouden sieraden en edelsteentjes en een Playstation II spelcomputer met bijbehoren. Bij de beroving zijn de partner van de hoofdbewoner alsmede haar dochter en de vriend van de dochter met een enkel schot door het hoofd om het leven gebracht, terwijl zij geboeid en met dichtgetapete mond op de grond lagen. De hoofdbewoner zelf wist te ontsnappen. In de woning was verder een elfjarige dochtertje aanwezig dat lag te slapen en ongemoeid is gelaten.

De drie verdachten die voor deze gewelddadige roofoverval terecht staan werden op 7 juni 2002 door de rechtbank te Dordrecht vrijgesproken van het medeplegen van moord. Wel werden zij veroordeeld voor het medeplegen van doodslag op drie personen en voor het medeplegen van een gewapende overval. In hoger beroep veroordeelde het gerechtshof te 's-Gravenhage op 28 mei 2003 twee van de verdachten tot levenslang en de derde tot twintig jaren gevangenisstraf en TBS, voor het drie keer medeplegen van moord en het medeplegen van de gewapende overval.

De verdachten hebben allen beroep in cassatie ingesteld.

Namens de verdachten zijn door hun advocaten (mrs. L. de Leon te Utrecht, G. Spong te Amsterdam en S.F.J. Smeets te Utrecht) diverse klachten naar voren gebracht. De klachten hebben met name betrekking op procestechnische aspecten van de zaken, op het bewijs van medeplegen en van moord en op de veroordeling tot levenslange gevangenisstraffen. Op 25 mei 2004 heeft de advocaat-generaal Vellinga in zijn advies aan de Hoge Raad geconcludeerd tot verwerping van de cassatieberoepen.

De Hoge Raad heeft de cassatieberoepen op 7 september 2004 verworpen. Daardoor zijn de door het gerechtshof te 's-Gravenhage opgelegde straffen definitief.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AP0191

Zie het origineel