Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Directie Voorlichting en Communicatie

Spreekpunten van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Clémence Ross-van Dorp, bij de opening van de 5de Start to Run clinic. Arnhem, 4 september 2004. Wijzigingen voorbehouden. Alleen de uitgesproken tekst geldt!

Ik ben net terug van de Olympische Spelen in Athene en u kunt zich voorstellen: dat was van sport genieten op het allerhoogste niveau. Ik heb een heleboel sporten gezien waaronder atletiek. Het was een feest om de loopnummers te zien. De 4 x 200 meter estafette bijvoorbeeld, dat was klasse om bij te wonen.

In Athene zag ik een bevestiging voor de aloude opvatting dat atletiek de moeder aller sporten is. Maar, atletiek is niet alleen leuk in een schitterend atletiekstadion in Athene, met 70.000 mensen op de tribune. Atletiek is ook leuk in eigen land, getuige deze bijeenkomst van vandaag.
Start to Run is hard op weg om een winnaar te worden: geweldig dat u in twee jaar tijd 15.000 mensen aan het hardlopen hebt gekregen! 15.000 mensen die zijn gaan inzien dat het gezond voor ze is om iets aan sport te doen.

Het moet die mensen van de week een goed gevoel hebben gegeven toen al die berichten loskwamen over de aanstormende volksvijand nummer een: vetzucht. We eten te vet en te veel en we bewegen veel te weinig! Het kan je zomaar een paar jaar van je leven kosten.

De methode van Start to Run weet bij de nieuwe hardlopers kennelijk de juiste snaar te raken want 90% van hen wil doorgaan met trainen; 60% bij een atletiekvereniging en de rest vinden wij terug in nieuwe loopgroepjes of in een solotour langs de wegen.

Dit succes is, denk ik te danken aan een aantal factoren. · Het is een voorbeeldig staaltje van samenwerking tussen publieke en private partijen. Zo zie je maar; er kunnen mooie dingen ontstaan als de overheid samen optrekt met trainers, sponsors, schoenenfabrikanten, winkels, sportcentra en atletiekbanen. Weliswaar opereert ieder van ons vanuit een andere invalshoek, maar het resultaat mag er zijn.
· Starters worden door ervaren trainers begeleid, hetgeen het enthousiasme stimuleert en blessures tot een minimum beperkt. Als u wilt weten hoe goed die trainers zijn, kan ik u aanraden de website van Start to Run eens te bezoeken. De reactiepagina loopt over van de complimenteuze superlatieven voor de trainers. · 81 locaties waar mensen kunnen trainen! Het moet wel gek lopen wil je niet op een adresje in je eigen buurt terecht kunnen. Toespraak Parnassusplein 5 Doorkiesnummer Hebt u 's avonds of in het weekend dringend Postbus 20350 (070) 340 60 00 een voorlichter nodig, belt u dan met het 2500 EJ DEN HAAG Fax (070) 340.62.92 ministerie, telefoon (070) 340 79 11. Daar Telefoon (070) 340 79 11 regelt men dat u wordt teruggebeld.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2 -

· Enthousiaste nieuwe lopers zijn enthousiaste ambassadeurs! Ik weet in welke bewoordingen de starters hun enthousiasme uiten. Ik las op de website: `Geweldige loopsport', `een plezante uitvinding', `loop je eigen tempo, je doet het voor jezelf', `getroffen door het loopvirus'. En één meneer beschreef zijn metamorfose `van zoutzak tot renner'.

Conclusie: de deelnemers voelen zich als herboren. Het blijkt een feest om te trainen met gelijkgestemde zielen. En voor velen zit de verrassing in het feit dat ze zich na die inspanning zo lekker voelen.

Dát is precies waar we naar toe moeten: mensen moeten ontdekken dat sport en bewegen lekker zijn. Sport, bewegen en gezondheid hebben alles met elkaar te maken. Het kabinet heeft daar een nota over geschreven en wat er in die nota staat, gebruik ik als vertrekpunt voor het beleid dat ik maak.

Nu wil het gelukkige geval dat de methode van Start to Run regelrecht klopt met wat ik met mijn beleid wil bereiken. Dat is de reden waarom ik dit initiatief subsidie heb gegeven. Een goede investering om Nederlanders meer laten bewegen, minstens een half uurtje per dag. Wel of geen sport maakt niet zoveel uit, als je maar fysiek iets doet.

Dat is een onderdeel van de boodschap waar wij met Start to Run de markt mee veroveren. Als je regelmatig beweegt:
· voel je je beter, je bent minder snel moe en je uithoudingsvermogen neemt toe · je blijft, of komt, lekker op gewicht
· je hart blijft sterk en je botten ook
· je weerstand tegen allerlei ziektes groeit. Hart- en vaatziektes bijvoorbeeld en darmkanker. Wat wil je nog liever dan die vérre van je houden.

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen beschrijft hoeveel en hoe vaak iemand actief in beweging moet zijn om gezondheidswinst te boeken. Ik wil het hier toch nog maar eens en keertje zeggen: dat is voor kinderen minimaal een uur per dag en voor volwassenen een half uur. Zeg nou zelf: Dat moet te doen zijn!

Toespraak


---- --