FNV

Vakbeweging zet punt achter overleg met overheid en werkgevers

Het aantal overleggen dat de vakbeweging komende tijd voorlopig opschort kan in de duizenden gaan lopen. Niet alleen de professionals van de vakbeweging gaan niet meer om tafel met de werkgevers en overheid. De drie vakcentrales FNV, CNV en MHP roepen ook hun kaderleden op tot een boycot.

De drie vakcentrale-voorzitters Lodewijk de Waal (FNV), Doekle Terpstra (CNV) en Ad Verhoeven (MHP) maken het voornemen vanmiddag bekend. Dat gebeurt op een symbolische plek: voor het gebouw van de Sociaal Economische Raad (SER) dat tevens de Stichting van de Arbeid huisvest, ook wel het hart van de Nederlandse overlegeconomie genoemd.

De opschorting duurt tenminste van 13 september tot en met 2 oktober, de zaterdag dat de drie vakcentrales hun massale demonstratie 'Nederland verdient beter' organiseren op het Amsterdamse Museumplein.

Tijdens de opschorting van het overleg gaan bestuurders en medewerkers van bonden en vakcentrales mensen mobiliseren voor demonstraties op o.a. Prinsjesdag en 2 oktober. Ze gaan de bedrijven in en de straat op.

De gevolgen van de opschorting kunnen vèrstrekkend zijn. Want niet alleen het centrale overleg binnen SER en StAr valt stil, ook het CAO-overleg op decentraal niveau komt dood voor de kast te liggen. Om nog maar niet te spreken van de vele overlegvergaderingen waarin kaderleden hun bond of vakcentrale vertegenwoordigen, zoals Kamers van Koophandel, provinciale Ser-en, Regionale Platforms Arbeidsmarkt enz.

7 september 2004