Ingezonden persbericht




~~ persbericht ~~

7 september 2004

80.000 loten te winnen op website

Paralympics-campagne 'Meedoen = Winnen!' gesteund door Lotto

Amsterdam: De NCDO heeft onder het motto 'Meedoen = Winnen!' een actie gelanceerd waarbij het publiek in de maand september in totaal 80.000 gratis Lotto-Loten kan winnen met een Jackpot van minstens E 4 miljoen. 'Meedoen = Winnen!' is onderdeel van de campagne Extra Impuls Paralympics. Dit is een door de NCDO i.s.m. sport- en ontwikkelings-organisaties geïnitieerd programma. Doel van dat programma is om gehandicapte sporters uit derde wereldlanden in staat te stellen mee te doen aan de Paralympics. De Lotto wil dit initiatief ondersteunen. Het publiek kan de loten winnen op de website www.meedoeniswinnen.nl. Op deze site is meer informatie te vinden over het programma 'Extra Impuls Paralympics' als ook de atleten die zich dankzij dit programma hebben weten te plaatsen. Ook is er informatie te vinden over hoe het publiek en sport- en ontwikkelingsorganisaties zelf actief kunnen worden op het gebied van duurzame ontwikkeling door middel van sport.

Lotto en sport

"Lotto is na de overheid de grootste financier van de sport in Nederland. Als sponsor van zowel topsport als breedtesport onderschrijven wij uiteraard de Olympische gedachte: 'meedoen is belangrijker dan winnen'. Maar het 'meedoen' is voor gehandicapten uit derde wereldlanden vaak niet aan de orde. In veel ontwikkelingslanden tellen gehandicapten niet mee. Daarom ondersteunen wij dit initiatief van harte, want het idee achter de Olympische en dus ook de Paralympische Spelen is toch dat iedereen mee moet kunnen doen. Bovendien onderschrijven wij de kerngedachte van Extra Impuls dat je door sport aan ontwikkelingshulp kunt doen en dat het succes van enkelen een grote positieve uitstraling naar talloze andere mensen kan hebben. Tot slot hebben diverse sportorganisaties die ook financiële steun krijgen van De Lotto, zoals de KNLTB en de KNVB, via Extra Impuls sporters in derde wereldlanden ondersteund. Dat is voor ons reden te meer om ook mee te doen," aldus woordvoerster Saskia Geradts van De Lotto.

De Lotto is een logische sponsor van de 'Meedoen = Winnen!'campagne. Na de overheid is De Lotto de grootste structurele sponsor van de topsport én breedtesport in Nederland. De opbrengsten van De Lotto gaan naar goede doelen op het gebied van sport (NOC*NSF), cultuur, maatschappelijk welzijn en volksgezondheid. In 2003 ging ruim E43 miljoen naar NOC*NSF die daarmee de top- als breedtesport in Nederland ondersteunt.

Over 'Meedoen = Winnen!'
Extra Impuls Paralympics is een door de NCDO opgezet ontwikkelingsprogramma waarbij deelname aan de Paralympics van atleten uit derde wereldlanden wordt gestimuleerd. Deze gehandicapte atleten hebben meestal al zoveel moeten overwinnen dat zij bij voorbaat eigenlijk al winnaars zijn. Daarom wil de NCDO onder het motto 'Meedoen = Winnen!' aandacht vestigen op de deelname van de gehandicapte atleten uit derde wereldlanden. De achterliggende gedachte is dat sport een uitstekend middel is om het lot van gehandicapten in de ontwikkelingslanden te verbeteren en ze daarmee ook uit een sociaal en maatschappelijk isolement te halen. Het verhaal van Olive Akobasenga is daar een voorbeeld van. In de oorlog in Rwanda raakte zij een been kwijt. Nu doet ze mee op de atletiek-onderdelen 100 en 200 meter. Doorzettingsvermogen en geloof in eigen kunnen heeft haar met steun en hulp van het fonds 'Extra Impuls Paralympics' ten slotte naar Athene gebracht. Door haar prestatie is ze een voorbeeld voor anderen in Rwanda.

Presentatie Extra Impuls-atleten in Holland House

Op 18 september worden in het Holland House de sporters die zich dankzij het programma Extra Impuls Paralympics hebben gekwalificeerd gepresenteerd. Dit zal gebeuren in aanwezigheid van voorzitter van de sportkoepel NOC*NSF Erica Terpstra en staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Clémence Ross-van Dorp. Tijdens deze bijeenkomst zal ook ruimschoots aandacht geschonken worden aan het programma Extra Impuls Paralympics als ook het onderwerp ontwikkelingshulp door sport.

~~ einde persbericht ~~

Noot voor de redactie,