Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Studenten denken mee over snelle bouwmethoden

Rijkswaterstaat roept aanstormend technisch talent via een prijsvraag op om mee te denken over snelle bouwmethoden. Die methoden moeten de verkeershinder tijdens bouwwerkzaamheden verminderen. Tijdens de opening van het collegejaar van de TU Delft gisteren riep staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen de studenten op te bewijzen dat zij verder kunnen denken dan de standaardoplossingen.

De komende jaren gaat het Nederlandse wegennet behoorlijk op de schop. Overal in het land komen er spitsstroken bij en wordt achterstallig onderhoud aangepakt. De prijsvraag is bedoeld om de overlast van wegwerkzaamheden voor weggebruikers te minimaliseren. Daarnaast speelt het kostenaspect mee. Bij de aanleg van spitsstroken bijvoorbeeld leveren verkeersmaatregelen gemiddeld genomen een extra kostenpost op van ongeveer zeven procent van de totale bouwkosten.

Studenten van Technische Universiteiten en Hogescholen kunnen tot 1 november ideeën inbrengen over het aanpassen van kunstwerken, wegen en elektrotechnische installaties. Per categorie wordt een eerste prijs beschikbaar gesteld van 1.500. Verder maakt het beste idee van de drie categorieën kans op een extra prijs van 2.500.

Meer informatie op www.snellebouwmethoden.nl