SARA


dinsdag 7 september 2004

Thin-client technologie: Contract SARA en Cards Engineering

SARA Reken- en Netwerkdiensten en Cards Engineering Nederland B.V. hebben begin juli 2004 een contract getekend voor samenwerking op het gebied van thin-client technologie. Deze technologie wordt onder andere ingezet voor de onlangs vernieuwde overeenkomst tussen de Bestuurscommissie Openbaar Onderwijs en SARA voor de realisatie van het drie jaar durende programma e-BOAT Nieuwe Generatie (e-BOAT NG). Cards Engineering is, net als SARA, in deze technologie gespecialiseerd. Gezamenlijk leveren beide organisaties een oplossing die leidt tot een sterke reductie van de beheerkosten van de ICT-infrastructuur.

Het contract tussen SARA en Cards Engineering is erop gericht om de komende drie jaar (2004-2006) gezamenlijk e-BOAT NG te ontwikkelen. e-BOAT NG is een voortzetting van het e-BOAT-project dat drie jaar geleden in Almere is gestart. Dit project voorziet in de implementatie van een geavanceerde ICT-infrastructuur voor het openbaar basisonderwijs in de gemeente Almere. Op dit moment werken ongeveer 11.500 Almeerse leerlingen met deze infrastructuur.

In vergelijking met de bestaande e-BOAT-infrastructuur zal de flexibiliteit voor de gebruikers en de performance van multimedia-applicaties in de nieuwe situatie sterk toenemen. In tegenstelling tot voorheen kunnen scholen nu over een eigen set educatieve applicaties beschikken. In de samenwerking zal Cards Engineering de voortdurende uitbreiding met nieuwe educatieve applicaties verzorgen.

Net als bij het in 2001 gestarte e-BOAT-project is SARA verantwoordelijk voor het 'remote' beheer van de ICT-infrastructuur, waarbij alle technische zaken uit handen van de ICT-coördinatoren van de scholen worden genomen. Dit is een zeer efficiënte en dus kostenbesparende werkwijze. Hierdoor kunnen aanpassingen gelijktijdig op 54 locaties van het openbaar basisonderwijs in Almere worden gerealiseerd.

Pieter Kleinjan, beleidsadviseur ICT bij de Bestuurscommissie Openbaar Onderwijs (BCOO) in Almere, zegt in een recent artikel in NetworkWorld dat de invoering van e-BOAT NG snel en eenvoudig kan plaatsvinden, omdat alleen de servers moeten worden opgewaardeerd. De eerder geïnstalleerde thin-clients blijven in gebruik. Door de verdere afname van beheerkosten krijgt BCOO meer financiële ruimte die gebruikt kan worden voor de aanschaf van extra apparatuur.

SARA en Cards Engineering hebben de intentie om het sterk verbeterde thin-client concept zowel binnen als buiten het onderwijs te gaan aanbieden.