Ingezonden persbericht


Persinformatie | |

Nederland-ICT: ICT offshoring zet Nederlandse kenniseconomie in haar hemd

Woerden, 7 september 2004 -"De Nederlandse kenniseconomie wordt niet bedreigd door offshoring, maar wel door een gebrek aan innovatief vermogen". Dat is één van de conclusies die Nederland~ICT trekt uit haar onafhankelijke onderzoek over de sociale en economische impact van ICT offshoring.

Het discussiedocument, het zogenaamde white paper, "ICT offshoring zet kenniseconomie in haar hemd" zal een eenduidig kader scheppen op basis waarvan de diverse belanghebbenden de offshore discussie nu beter kunnen voeren. Steeds meer bedrijven dreigen of zijn van plan om activiteiten te verplaatsen naar lagelonenlanden. Op zich is daar niets nieuws aan, alleen gaat de discussie nu vaker om de hoogwaardige arbeid welke de kern zou moeten vormen van de Nederlandse kenniseconomie. Het IDC heeft in opdracht van Nederland~ICT becijferd dat in 2010, 27.000 van de Nederlandse ICT banen (dat is 9%) verplaatst zullen zijn naar lagelonenlanden.

Nederland~ICT is van mening dat offshoring, of beter gezegd global sourcing, uiteindelijk bijdraagt aan de lange termijn stijging van onze welvaart. Het hebben van visie speelt hierbij een grote rol aldus Sylvia Roelofs, directeur Nederland~ICT. "Een bedrijf met een global sourcing strategie heeft concurrentie voordeel, welke kan oplopen tot 30%. Maar bedrijven moeten wel eerst leren hoe ze dit soort trajecten inzetten. Als men dit onder de knie heeft, opereert een bedrijf kosten-effectiever en flexibeler. Op lange termijn uit zich dat in behoud van werkgelegenheid en groeikansen. Daarnaast blijkt uit dit onderzoek dat de helft van de Nederlandse bedrijven met offshore plannen een deel van de besparingen gaat gebruiken voor verdere innovatie".

Als kenniseconomie zal Nederland moeten investeren in activiteiten waarmee we ons kunnen onderscheiden. Juist daarom dient de opkomst van een globale kenniseconomie te worden opgevat als een injectie om 'scherp en competitief' te blijven. Nu wordt offshoring vaak in de discussie behandeld als een aanval op onze economie. Maar een aanslag op de Nederlandse kenniseconomie wordt ook veel dichter bij huis gepleegd; bijvoorbeeld door het lage aantal instromingen van bètastudenten en door de zwakke aansluiting van kenniscentra met het bedrijfsleven.

Het white paper is gebaseerd op diverse Nederlandse en internationale onderzoeken van IDC met betrekking tot het onderwerp "offshore". In het kader van deze onderzoeken zijn in Nederland onder meer surveys uitgevoerd onder beslissers bij grote organisaties en hebben diepte interviews en gesprekken plaatsgevonden met bedrijven en IT-aanbieders.

Het white paper "ICT offshoring zet kenniseconomie in haar hemd" bevat nog meerdere hypothesen welke in het topdialoog 'de kenniseconomie in haar hemd' eind oktober aan de orde zullen komen.

Nederland~ICT behartigt de economische belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die meer dan 25 miljard Euro omzet en ruim 200.000 medewerkers telt, is Nederland~ICT dé woordvoerder van de Nederlandse ICT-sector. Nederland~ICT is het samenwerkingsverband van de brancheverenigingen FENIT (informatie-technologie), VIFKANTEC (kantoortechnologie), ICT Telecom (telecommunicatie) en de belangenorganisaties ICT Milieu en Werkgeversvereniging ICT (ICK-CAO).

IDC is één van 's werelds meest gerenommeerde marktanalyse- en adviesbureaus op het gebied van informatietechnologie en telecommunicatie. IDC analyseert en voorspelt technologische trends, op basis waarvan haar klanten gedegen strategische beslissingen kunnen nemen als het gaat om IT-aankopen en business strategie. Meer dan 700 IDC analisten in 50 landen verzorgen lokale expertise en inzicht in de technologiemarkten. Al 40 jaar vertrouwen directeuren en IT managers op het advies van IDC om keuzes te maken die bijdragen aan het succes van hun organisatie. IDC is een onderdeel van IDG, gespecialiseerd in technologie media, onderzoek en evenementen. Voor meer informatie: www.idc.com


---

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht