Gemeente Mook & Middelaar


Spacer

Ter Sprake week 37 2004

Gemeentelijke informatie

bouw

Gemeenten krijgen meer bevoegdheden in ruimtelijke ordening

De Limburgse gemeenten krijgen meer verantwoordelijkheid voor ruimtelijke ontwikkelingen binnen bestaande stads- en dorpsgebieden en tevens meer ruimte voor het maken van eigen beleid in het buitengebied. Dat is het gevolg van de invoering van een nieuwe Handreiking Ruimtelijke Ontwikkeling Limburg, waarmee de Provincie een reeks bevoegdheden op het gebied van de ruimtelijke inrichting overdraagt aan gemeenten.

De nieuwe Handreiking vermindert de regeldruk in de ruimtelijke ordening aanzienlijk en geeft gemeenten meer ruimte voor eigen beleid. Dit geldt met name voor een aantal bouwregels in het buitengebied, zoals uitbreiding van bestaande burgerwoningen, nieuwe economische dragers in vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen, bedrijfswoningen en recreatiewoningen. In de plaats van provinciale regels die bepalend zijn voor wat wél of niet mogelijk is krijgt de gemeente nu ruimte om hierin eigen afwegingen te maken en een eigen koers te bepalen.

Daarnaast heeft de Provincie Limburg de zogeheten art. 19.2-lijst fors uitgebreid, waardoor de gemeenten een groot aantal ruimtelijke ontwikkelingen in bestaande stads- en dorpsgebieden en stedelijke centrumgebieden niet meer aan de Provincie hoeven voor te leggen. Dat betekent een aanzienlijke procedurewinst.
Daarbij dient wel te worden aangetekend dat de winst voor Mook en Middelaar tegenvalt, omdat plannen in bv. het winterbed of de Ecologische Hoofdstructuur of Provinciale Ecologische Structuur nog steeds aan de provincie moeten worden voorgelegd. Zoals bekend beslaan deze gebieden grote delen van het gemeentelijk grondgebied.

Niet alles kan nu opeens

Volgens gedeputeerde Ger Driessen biedt de nieuwe handreiking kansen voor gemeenten, maar is daarmee niet gezegd dat voor burgers nu álles kan. Gemeenten krijgen de kans eigen beleid te maken, afgestemd op lokale omstandigheden, bijvoorbeeld wanneer een nieuw bestemmingsplan voor een deel van het buitengebied moet worden gemaakt. Dit ontslaat gemeenten niet van de verplichting om bij het maken van nieuw beleid rekening te houden met wettelijke regels en jurisprudentie en met rijks- en provinciaal beleid. In de nieuwe handreiking zijn tevens de toetsingscriteria opgenomen die de provincie hanteert bij de beoordeling van aan haar toegezonden ruimtelijke plannen. De nieuwe Handreiking komt voort uit een heroriëntatie op het gebied van ruimtelijke ordening.
De provincie zal zich in de toekomst met name concentreren op plannen en projecten waarbij het provinciaal beleid duidelijk aan de orde is, zoals bovenlokale plannen, ontwikkelingen in kwetsbare gebieden, risicovolle ontwikkelingen en bestemmingsplannen voor het buitengebied.

Reizen naar de Verenigde Staten

Vanaf 26 oktober 2004 moeten ook kinderen - ongeacht de leeftijd - in het bezit zijn van een eigen paspoort als ze reizen naar de Verenigde Staten. Kinderen die in het paspoort van één van de ouders staan bijgeschreven, zullen niet in de Verenigde Staten worden toegelaten.

Omdat voorschriften voor reisdocumenten per land verschillen en regelmatig wijzigen, is het zinvol u vooraf hierover te laten informeren bij uw reisbureau of de desbetreffende ambassade.

Vernieuw nog snel uw rijbewijs
Binnenkort medische keuring nodig voor groot rijbewijs

Op korte termijn treden er een aantal wijzigingen van het Reglement Rijbewijzen in werking, waarschijnlijk is de ingangsdatum 1 oktober a.s. Eén van de wijzigingen betreft het verplicht moeten overleggen van een verklaring van geschiktheid bij de vernieuwing van een rijbewijs van de categorieën C, CE, D of DE. Wilt u dus een rijbewijs van de categorieën C, CE, D of DE vernieuwen, dan zal men zich moeten laten keuren door een arts.
Houdt u er rekening mee, dat de volledige aanvraag enkele maanden kan duren. Bovendien brengt de nieuwe regeling extra kosten met zich mee voor de Eigen Verklaring (ongeveer 18 euro), uittreksel GBA ( 4,70) en de rekening van de keuringsarts.
In de media is hier aandacht aan besteed, waarbij werd geadviseerd vóór 1 oktober een vernieuwing van het rijbewijs aan te vragen, zodat men (nog) niet gekeurd hoeft te worden.
Het is inderdaad mogelijk vóór 1 oktober zonder keuring een (voortijdige) vernieuwing aan te vragen. Dit geldt niet voor 65 plussers. Vanwege de leeftijd is een medische keuring voor deze categorie al vereist.

Expositie van Peter Job en Huub Gommans nog tot 2 november a.s.

De kunstschilder Peter Job (1884) overleed in 1957 aan de Schildersweg in Plasmolen. Zijn dochter schonk zijn schildersezel aan de jonge kunstenaar Huub Gommans (1935). Beiden waren artistiek in meer opzichten: Job moest kiezen tussen de muziek en de beeldende kunst, hij werd schilder maar speelde tot het einde van zijn leven zeer verdienstelijk piano; Gommans begon als schilder/graficus/beeldhouwer, maar werd met name bekend als keramist. Tijdens deze expositie ligt de nadruk op het late werk van Peter Job (1945-1955) en het vroege werk van Huub Gommans (1959-1965). De expositie in het gemeentehuis gewijd aan Peter Job en Huub Gommans is nog te zien tot en met 2 november a.s.

Wie nader kennis wil maken met deze werken en hun makers, kan deelnemen aan de rondleidingen die de Stichting Jacques van Mourik organiseert op de zaterdagen 18 september en 16 oktober 2004 om 14.00 uur. De rondleidingen duren circa 2 uur, inclusief een koffiepauze. Deelname is dit jaar geheel GRATIS. U bent zonder vooraanmelding welkom!
Het is ook mogelijk op de normale openingstijden van het gemeentehuis (van 9.00 tot 12.00 uur) op maandag en dinsdag op eigen gelegenheid het grootste gedeelte van de expositie te bekijken. U moet zich daarvoor even melden aan de balie, waar u een bezoekersbadge krijgt. In juni is een boekje verschenen over het leven en werk van Peter Job, dat ook aan de balie verkrijgbaar zal zijn. Verdere informatie is verkrijgbaar bij de Stichting Jacques van Mourik, tel. 024-3584998 en op de website: home.planet.nl/~StichtingVanMourik

b&Weetjes

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 31 augustus j.l. vergaderd. Onder andere is besloten

...de Stichting Noord Limburgs Pottenbakkers Collectief vergunning te verlenen voor het gebruik van een tent tijdens de pottenbakkersmarkt Keramisto op 18 en 19 september 2004 in Plasmolen.

...akkoord te gaan met de concept-overeenkomst voor de verkoop van het sportpark De Lier.

...subsidie aan te vragen bij de Plantafel Maasduinen in het kader van het project wonen, welzijn en zorg.

Waarover praten wij

Raads- en commissievergaderingen vinden plaats in de raadzaal van het gemeentehuis. Belangstellenden zijn van harte welkom en hebben spreekrecht. Tijdens raadsvergaderingen kan het publiek reageren op de voorstellen, indien zij dit tenminste 48 uur eerder bij de griffier hebben gemeld. Bij raadsvergaderingen kan het publiek aan het begin van de verga deringreagerenopvoorstellen.Bijcommissievergaderingen gebeurt dit tijdens de behandeling van het voorstel.

Raadsvergadering
Donderdag 23 september 2004, 19.30 uur

Openbare bekendmakingen

BOUWEN

Aanvraag bouwvergunningen

Bouwadres Omschrijving Mook :
Kanaalweg 14 vergroten overdekt terras

Molenhoek:
Ringbaan 8 uitbreiden woonhuis

Nadere informatie: Afd. Grondgebied, VROM, tel. 024-69 69 147.

Aanvraag kapvergunning

Perceel
Plasmolen Omschrijving Plantsoen voor de terrassen 1 berk van café/restaurant Mallejan

Inzage: van 7 september 2004 t/m 21 september 2004

Reactiemogelijkheden: d.m.v. zienswijzen aan burgemeester en wethouders tijdens inzage periode.

Nadere informatie: Afd. Grondgebied, bureau Openbare Werken, tel. 024-6969157.

Verleende kapvergunning

Perceel
Omschrijving
Mook
Plasmolen 1 oude appelboom
Gelrestraat 18 1 lindeboom

Inzage: 7 september 2004 t/m 19 oktober 2004

Reactiemogelijkheden:

· bezwaarschrift aan burgemeester en wethouders tijdens inzage periode

· voorlopige voorziening na indiening van bezwaarschrift bij Rechtbank Arrondissement Roermond, Postbus 950, 6050 AZ Roermond

Nadere informatie: Afd. Grondgebied, bureau Openbare Werken, tel. 024-6969157.

WET MILIEUBEHEER

Kennisgeving ingevolge Wet milieubeheer

Burgemeester en wethouders van Mook en Middelaar maken bekend dat de navolgende kennisgeving ex artikel 10.52 van de Wet milieubeheer is ingekomen:

Kennisgeving op grond van het Besluit mobiel breken bouw- en sloopafval


1. ingediend door Dura Vermeer Infrastructuur BV Zuid-Oost voor het breken van steenachtige materialen die vrijkomen bij de reconstructie van de Rijksweg te Mook. Deze werkzaamheden zullen plaatsvinden op de lokatie Bovensteweg ongenummerd (dit betreft een weiland gelegen tussen de huisnummers 46 en 48). Naar verwachting zullen de werkzaamheden 3 dagen duren met als verwachte aanvangsdatum week 37 en/of 38 (september 2004).
Berichttype Ter sprake