Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 07/09/2004


---

Jaap Willems hoogleraar Wetenschapscommunicatie & natuurwetenschappen

De Vrije Universiteit Amsterdam heeft Jaap Willems (1943) per 1 september benoemd tot hoogleraar Wetenschapscommunicatie & natuurwetenschappen, in het bijzonder de bèta-wetenschapsjournalistiek aan de faculteit der Aard- en Levenswetenschappen. Hij geeft in die functie onder meer leiding aan het nieuwe centrum voor wetenschapscommunicatie: het Da Vinci Instituut.

Willems studeerde biologie, begon zijn loopbaan in 1969 als wetenschapsjournalist bij de Gelderlander Pers in Nijmegen en promoveerde in 1978 op een proefschrift over communicatiebarrières tussen wetenschappers en journalisten. Hij is sinds 1977 docent wetenschapsjournalistiek. Bijna 25 jaar was hij cursusleider van het vak Populariseren van de natuurwetenschappen aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en zette zo honderden studenten op het wetenschapsjournalistieke spoor. Bijna twintig procent van hen startte daarna een journalistieke loopbaan en de anderen vonden een baan in communicatieve beleidsfuncties.

Sinds 1986 is hij ook docent aan de VU. Daar zette hij een afdeling Wetenschapscommunicatie op toen de minister van OCW met de algemene universiteiten een convenant afsloot waarin was geregeld dat alle bètastudenten de mogelijkheid krijgen zich te specialiseren in communicatie en/of educatie. Dit jaar zette hij het Da Vinci Instituut op, dat een kenniscentrum voor wtc (wetenschaps- en techniekcommunicatie) wil zijn. Daarmee wil Willems een stevige basis leggen onder de wetenschapscommunicatie via fundamenteel onderzoek en analyse van de mogelijkheden van wetenschap en techniek op Internet.

Willems schreef tien handboeken en rapporten over wetenschapscommunicatie. Verder was hij onder meer voorzitter van de Vereniging voor Wetenschap & Samenleving en hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Wetenschap en Samenleving.