Ingezonden persbericht


Computer: 4-3-3 is ideale opstelling Oranje

Het Nederlands elftal moet in een 4-3-3 formatie, met Makaay, Van Hooijdonk en Van Bronckhorst in de basis, spelen. Hierdoor verliezen Van der Vaart en de nieuwelingen Castelen en Bouhlarouz hun basisplaats.

Dat is volgens het computersysteem van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Team Support Systems (TSS) het ideale Oranje om woensdagavond in de eerste WK-kwalificatiewedstrijd tegenstander Tsjechie te kunnen verslaan.

De ideale opstelling van de computer komt tot stand op basis van twee systemen: Effectivity in Action (dat de effectiviteit van voetballers tijdens een wedstrijd bepaalt) en Coach and Scout Assistant (dat ideale teamsamenstellingen bepaalt na doorberekening van 20 verschillende kwaliteiten).

Tijdens het EK voetbal, vervolgens in de oefencampagne (tegen Zweden en tegen Liechtenstein) heeft de computer de effectiviteit van basisspelers en wisselspelers wetenschappelijk geanalyseerd. Het Nederlands elftal zoals dat vrijdag 3 september tegen Liechtenstein heeft gepeeld, heeft het effectiviteitscijfer 6,21 gekregen. Tegen Zweden, op 18 augustus, speelde Nederland iets beter (6,25).

Ideale opstelling

Na invoering van de 20 verschillende kwaliteitsbeoordelingen van de door Van Basten geselecteerde spelers geeft het computersysteem Coach and Scout Assistant (CSA) het Nederlands elftal in een 4-3-3-systeem de hoogste teamwaarde: 90,14 %. In deze ideale opstelling keept Van der Sar, bestaat de verdediging (v.l.n.r.) uit Van Bronckhorst, Ooijer, Heitinga en De Jong, het middenveld uit Van Bommel, Davids en Sneijder, en de aanval uit Kuijt, Van Hooijdonk en Makaay.

Het CSA-systeem heeft ook alle mogelijke varianten doorberekend. Op de computer kan iedere speler op iedere positie worden geanalyseerd, wat leidt tot een uiteindelijke vermindering of verhoging van de teamwaarde. Zo blijkt uit de analyse dat Nederland in een 3-4-3-systeem (waar Van Basten hoogstwaarschijnlijk mee start) minder goed voor de dag komt dan in een (door de computer aanbevolen) 4-3-3-systeem. Die waarschijnlijke opstelling scoort 3,89 % minder hoog in teamwaarde.

De wetenschappelijke analisten van TSS en de RUG gaan de effectiviteit van Nederland en Tsjechie ook meten tijdens het WK-kwalificatieduel. Bij de daaropvolgende interlands wordt het systeem opnieuw gebruikt voor analyses. De resultaten worden bekendgemaakt aan belangstellende media en op de internetsite www.teamsupportsystems.com

BIJLAGE

Ideale opstelling computer RUG en TSS Vermoedelijke opstelling

Systeem: 4-3-3 Systeem: 3-4-3

Doel: Doel:

Van der Sar Van der Sar

Verdediging: Verdediging:

Van Bronckhorst Bouhlarouz

Ooijer Ooijer

Heitinga Heitinga

De Jong

Middenveld: Middenveld:

Van Bommel Van Bommel

Davids Davids

Sneijder Sneijder

Van der Vaart

Aanval: Aanval:

Kuijt Kuijt

Van Hooijdonk Van Hooijdonk

Makaay Castelen

Wissels: Wissels:

Stekelenburg Stekelenburg

Bouma Bouma

Landzaat Landaat

Hofland Hofland

Bouhlarouz De Jong

Van der Vaart Van Bronckhorst

Castelen Makaay

Teamwaarde CSA: 90,14 % Teamwaarde CSA: 86,25 %

Vet cursief zijn de verschillen in de beide opstellingen

Met vriendelijke groet,

namens Team Support Systems (050 317 66 75),

Gert Klooster (06 53 88 14 23)