Provincie Zuid-Holland

Provincie verruimt regelgeving nieuwe landgoederen

De provincie Zuid-Holland heeft de criteria voor oprichting van nieuwe landgoederen aanzienlijk verruimd. De provincie wil zo de kwaliteit van het landelijk gebied verbeteren en versterken. Bij nieuwe landgoederen mag de initiatiefnemer een ruime woning in het landelijk gebied bouwen. De tegenprestatie is dat 90% van het landgoed met nieuwe natuur wordt ingericht. Deze natuur moet publiek toegankelijk zijn.

De al bestaande criteria in de regelgeving nieuwe landgoederen wordt op een aantal punten verruimd. De belangrijkste wijzigingen zijn de plaats waar een nieuw landgoed mag komen (in principe overal, met uitzondering van natuurgebieden en bestaande recreatiegebieden), de minimale oppervlakte (van 10 ha naar 5 ha) en het toegestane bouwvolume (dit wordt aanzienlijk verruimd). Daarnaast zijn er enkele wijzigingen waardoor de initiatiefnemer meer keuzevrijheid krijgt.

De provincie kijkt voortaan vooral of een nieuw landgoed een bijdrage levert aan verbetering van de ruimtelijke kwaliteit. De gemeente wordt primair verantwoordelijk voor de woning. De regeling nieuwe landgoederen zal een openbare inspraakprocedure doorlopen. Daarna stellen Provinciale Staten de regeling definitief vast en wordt de regeling opgenomen in de nota Planbeoordeling.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22