Keuringsdienst van waren


Aantal dierproeven in Nederland in 2003 flink gedaald

Jaaroverzicht registratie dierproeven 2003

Sep 7 2004

Het aantal dierproeven in Nederland is in 2003 ten opzichte van 2002 flink gedaald. Dat blijkt uit het jaarverslag van de sectie dierproeven van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). In totaal zijn 620.875 dierproeven geregistreerd waarbij 600.104 proefdieren werden ingezet. In 2002 werden 724.025 dierproeven geregistreerd.

Tweederde van het aantal dierproeven werd verricht op muizen en ratten. Een derde van het aantal muizen was genetisch gemodificeerd. Deze zijn vooral gebruikt voor onderzoek naar kanker bij de mens. Daarnaast zijn kippen en vissen de meeste gebruikte proefdieren.

Meer dan de helft (52%) van de dierproeven in 2003 is verricht ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek naar bijvoorbeeld de oorzaak en behandeling van ziekten bij de mens, zoals kanker en hart- en vaatziekten. Voor onderzoek ten behoeve van de ontwikkeling, productie of ijking van sera, vaccins, geneesmiddelen en medische of veterinaire producten is 40% van het totaal aantal dierproeven verricht. Opvallend was dat het aantal dierproeven voor toxicologisch onderzoek werd toegepast daalde met 40%.

Inspectie
De VWA controleerde of de huisvesting van de dieren voldoet aan de wettelijke regeling en of bijvoorbeeld schuilmogelijkheden, nestmateriaal, bedding en speeltjes in de kooien aanwezig zijn. Verder werd gekeken of de dieren zorgvuldig werden behandeld en verzorgd en of de onderzoekers en dierverzorgers de juiste opleidingen hebben. Ook controleerde de VWA of een dierexperimentencommissie positief heeft geadviseerd over een dierproef.

In 2003 zijn door de VWA 331 inspecties uitgevoerd, waarvan ongeveer 100 onaangekondigd. Uit de inspecties bleek, dat in het algemeen de voorschriften die direct verband houden met het welzijn van de proefdieren goed werden nageleefd.