Provincie Gelderland

|                                            |Nr.  |2004-380       |
|                                            |Arnhe|7 september    |
|                                            |m,   |2004           |
BESLUITEN VAN HET DAGELIJKS BESTUUR VAN GELDERLAND OP 7 SEPTEMBER

Oprichting Regionale droogtecommissie Gelderland (C4) In navolging van de afspraken die zijn gemaakt in het Nationaal Bestuursaccoord Water stellen Gedeputeerde Staten voor om in Gelderland een Regionale Droogtecommissie Gelderland in het leven te roepen. Deze commissie stelt - in geval van droogte - een regionaal droogteoverleg op structurele basis in. Tot nu toe gebeurde dat op ad-hocbasis. De extreem droge zomerperiode in 2003 heeft de noodzaak tot coördinatie en afstemming tussen de diverse bij het waterbeheer betrokken instanties op regionaal niveau nog eens extra duidelijk gemaakt. De LCW (Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling) is aangewezen om besluiten over waterverdeling op landelijke schaal te nemen, maar ook op regionaal niveau is dit nodig. GS vindt dat de vier Gelderse waterschappen (Rijn en IJssel, Veluwe, Vallei en Eem en Rivierenland), Rijkswaterstaat Directie Oost Nederland en de provincie Gelderland deel moeten nemen. Op 13 oktober a.s. neemt de Commissie Waterkeringen Gelderland hierover een besluit.

Mogelijk samenwerkingsverband met Roemeense provincie Teleorman (C3) Samen met Overijssel wil Gelderland, zoals beschreven in het Collegewerkplan 2003-2007, een relatie aangaan met een provincie uit het pre-toetredingsland Roemenië. Er bestaan al contacten met de provincie Teleorman. Door Provinciale Staten werd het beleidsterrein Buitenlandse Betrekkingen aangemerkt voor efficiencyverbetering (gewenste resultaten met geringere capaciteitsinzet). Door samen te werken met Overijssel en de relatie met de Poolse provincie Lubelski op termijn te beëindigen, kan 129.000 euro bespaard worden en toch met Teleorman een relatie worden aangegaan. Waterbeheer (kennisoverdracht) zal het samenwerkingsterrein worden.

Werkplan 2004 Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme vastgesteld (C2) Het Werkplan 2004 van het GOBT is vastgesteld. Het is een uitvoerige opsomming van alle activiteiten die het GOBT in 2004 uitvoert ten behoeve van het provinciale toeristisch-recreatieve beleid. Ook de ondersteuning van de Regionale Bureaus voor Toerisme (RBT's) is erin opgenomen. Nieuwe elementen in het Werkplan zijn het Plattelands-magazine 'Buitengewoon', Professionalisering Plattelandstoerisme, Toeristisch Offensief Euregio, aandacht voor internet en extranet en Feiten & Cijfers Gelderland.

Negen ton voor reorganisatie Edu-Art (C9) Het dagelijks bestuur van de provincie stelt het Gelders Parlement voor om E900.000 beschikbaar te stellen voor de reorganisatie van stichting Edu-Art. De stichting ondersteunt namens de provincie scholen en culturele instellingen bij cultuureducatie. Onderzoek bij Edu-Art heeft echter uitgewezen dat de organisatie te kampen heeft met problemen die een reorganisatie noodzakelijk maken. GS wil de kosten van de reorganisatie financieren door de subsidie die voor de periode 2006-2008 is gereserveerd, nu al beschikbaar te stellen. De Commissie Welzijn beslist op 22 september over het voorstel.