Provincie Drenthe

Juridisch onderzoek afgerond Internationaal recht verzet zich tegen grensoverschrijdende bedrijven

Assen, 7 september 2004
Persberichtnummer 04-131

De provincie Drenthe heeft geen bevoegdheid om een vergunningaanvraag in behandeling te nemen voor de bouw van grensoverschrijdende installaties op het Europark bij Coevorden. Dit is een van de conclusies uit het juridisch onderzoek dat in opdracht van de provincie Drenthe, de gemeente Coevorden, de provincie Overijssel en VROM Inspectie is gedaan naar een aantal juridische aspecten ten aanzien van zulke initiatieven. Volgens de onderzoekers is een mogelijke oplossing voor de juridische knelpunten het sluiten van een verdrag tussen Nederland en Duitsland, waarin is vastgelegd dat één van beide landen regulerend optreedt. Als de landen dit al zouden willen, kost zon procedure jaren van overleg.
Aanleiding voor het juridisch onderzoek was het voornemen van het bedrijf Westo om bij de provincie Drenthe en de gemeente Coevorden vergunningen aan te vragen voor de bouw van een afvalverbrandingsinstallatie op de grens van Nederland en Duitsland. Gedeputeerde staten hebben vandaag besloten de problematiek van grensoverschrijdende bedrijventerreinen onder de aandacht te brengen van Haagse en Brusselse autoriteiten.

Het onderzoek is uitgevoerd door professor dr. Backes, hoogleraar verbonden aan het Centrum voor Omgevingsrecht en Beleid/NILOS van de Universiteit Utrecht, mr. Soppe, advocaat bij KienhuisHoving, dr. Nijmeijer verbonden aan het Centrum voor Omgevingsrecht en Beleid/NILOS van de Universiteit Utrecht, dr. Veldkamp, zelfstandig juridisch adviseur en mr. Kienhuis en mr. Gundelach, beiden werkzaam als advocaat bij KienhuisHoving.
De uitkomsten maken duidelijk, dat de bezwaren internationaal rechtelijk van aard zijn. Zowel het volkenrecht als de Europese regelgeving werpt blokkades op.

Gedeputeerde Johan Dijks (VVD) karakteriseert het rapport als een gedegen studie die duidelijk aangeeft wat wél en níet kan. Hij verbaast zich er overigens over, dat de eenwording van Europa in de praktijk nog zoveel voetangels en klemmen kent. Dit onderzoek toont aan, dat Europees denken lang niet altijd hetzelfde is als Europees handelen, zo zegt Dijks.

In het onderzoek is het initiatief van Westo, zoals beschreven in de Duitse vergunningaanvraag en in de eerste concepten van het Milieu Effect Rapport (MER), op verschillende aspecten beoordeeld. Delen van de inrichting zijn gepland op Duits grondgebied en daarom kan de provincie Drenthe geen aanvraag in behandeling nemen voor een vergunning in het kader van de Wet Milieubeheer. Bij de opzet die Westo voor ogen heeft, zijn ook problemen te verwachten ten aanzien van een te verlenen bouwvergunning door de gemeente Coevorden.
Het rapport besteedt verder aandacht aan de mogelijkheden voor inspraak, bezwaar en beroep in Duitsland voor Nederlandse overheidsorganen en bewoners. Ook wordt er ingegaan op de bestemmingsplannen voor het bedrijvenpark Europark.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl