Provincie Drenthe

Rijksbijdrage vanaf 2005 lager Groningen en Drenthe vangen bezuinigingen op met efficiënter busvervoer

Assen, 7 september 2004
Persberichtnummer 04-132

De rijksbezuinigingen op het openbaar vervoer leiden in Groningen en Drenthe niet alleen tot minder openbaar vervoer, maar ook tot meer efficiëntie en effectiviteit. De colleges van GS van Groningen en Drenthe, zijn vandaag akkoord gegaan met de voorstellen van het OV-bureau om de bezuinigingen op te vangen en structurele verbeteringen in het openbaar vervoer door te voeren. De voorstellen zijn tot stand gekomen in nauw overleg met vervoerder Arriva. De nieuwe dienstregeling wordt voorgelegd aan de consumentenplatforms in Groningen en Drenthe en wordt vastgesteld door Arriva. De dienstregeling is per 10 januari 2005 van kracht.

Het Rijk vermindert de subsidie voor het openbaar vervoer in de provincies Groningen en Drenthe met 8 miljoen euro per jaar. Dat is circa 15 % van de totale jaarlijkse rijkssubsidie voor Groningen en Drenthe. Om de bezuinigingen op te vangen en ook veranderingen door te voeren die de efficiëntie en effectiviteit van het openbaar vervoer verhogen, heeft het OV-bureau een extra bedrag bezuinigd voor het doorvoeren van structurele verbeteringen in het openbaar vervoer. Om niet in de komende jaren nieuwe bezuinigingsvoorstellen te moeten doorvoeren, heeft het OV-bureau gekozen om eenmalig een ingreep in het voorzieningenniveau te doen.
Het OV-bureau heeft voor het wegwerken van de bezuinigingen de volgende uitgangspunten gehanteerd: onnodige parallelliteit van bus en trein en bus en bus opheffen, het behoud van reismogelijkheden zoveel mogelijk nastreven, het versnellen van ritten waar mogelijk (Qliners), doelgroepvervoer versterken (o.a. scholierenbus) en schrappen van ritten zonder vervoersalternatief voor huidige reizigers zoveel mogelijk beperken (inzetten van taxivast). Op de sterke vervoerbundels wordt daarmee de efficiëntie verhoogd en op de zwakkere bundels wordt een basismobiliteit gehandhaafd.

Aanbestedingswinst
Omdat er aanbestedingswinsten zijn geboekt wordt niet het volledige bedrag aan rijksbezuinigingen gekort op het GGD-budget. Met het inzetten van deze aanbestedingswinsten van de GGD en ZO-Drentheconcessies is een bezuiniging van 7,5 miljoen euro op de GGD-concessie voldoende om de bezuinigingen en de gewenste verbeteringen van de dienstverlening door te voeren. In Zuidoost Drenthe wordt niet bezuinigd vanwege een relatief grote aanbestedingswinst, die weer terugvloeit naar het OV-bureau. Zuidwest Drenthe wordt binnenkort aanbesteed en is daarom niet betrokken bij de bezuinigingen.
Bijlage
Voor een overzicht van de wijzigingen in het openbaar vervoer in Groningen en Drenthe wordt verwezen naar de bijlage Openbaar vervoer per corridor.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl