Veilig Amsterdam


Samenwerking tussen De Regenboog en de Jellinek in sociale verslavingszorg
07/09/2004 - De Regenboog en de Jellinek gaan nauwer samenwerken. Deze samenwerking is gebaseerd op een gezamenlijke visie op verslavingszorg: creëren van een 'keten' van zorg. Praktisch gezegd: instellingen actief binnen de verslavingszorg richten zich op hun sterkste punt.

Verslavingszorg
De Jellinek voorziet in preventie, behandeling, begeleiding, expertise- en regiefunctie binnen de verslavingszorg. De Regenboog houdt binnen die keten de huidige rol: een voorportaal voor dak- en thuisloze harddruggebruikers. Dit gebeurt in de vorm van laagdrempelige opvang gecombineerd met begeleiding.

Langdurig verslaafden
De visie sluit aan bij de recente ontwikkelingen binnen beide organisaties. "De Jellinek heeft zich tot doel gesteld het hele bereik van de verslavingszorg te ondersteunen. Daarom is de laatste jaren meer nadruk gelegd op het contact maken op straat met langdurig alcohol- en drugsverslaafden. Omdat De Regenboog een goed bereik heeft onder die doelgroep en deze de laatste tijd steeds meer uitbreidt, is nauwere samenwerking een logische stap.", aldus Petra van Dam, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Jellinek.

Makkelijker contact
Met deze samenwerking wordt het voor hulpverleners makkelijker om op meer plaatsen hun doelgroep te vinden en contact te houden. Bijvoorbeeld in de aanloopvoorzieningen van De Regenboog, in het centrum en bij Westerpark. Zo krijgen hulpverleners van de Jellinek ook de mogelijkheid om daar een spreekuur te houden. Op deze wijze krijgen maatschappelijk werkers van beide organisaties meer onderling contact over hun cliënten.

Verslavingszorg overleg
De Regenboog en de Jellinek zijn van zins om ook op andere manieren de krachten te bundelen. Zij bekijken de volgende mogelijkheden:


-activering,

-deskundigheidsbevordering

-verslavingszorg overleg

-opzetten van een lange termijn actieplan voor verslaving in Amsterdam.

Terug naar de vorige pagina