Time : 4:28:59 PM
Date : Tuesday, September 07, 2004
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: Maïswortelboorder opnieuw vastgesteld in de omgeving van de luchthaven van Zaventem

Het Voedselagentschap heeft de aanwezigheid vastgesteld van de maïswortelboorder in een perceel maïs gelegen in Kampenhout, ten oosten van de luchthaven van Zaventem.

De maïswortelboorder (Diabrotica virgifera Le Conte) is een insect dat in maïsvelden grote schade kan aanrichten. De wortelboorders leggen in de loop van de zomer hun eieren bij de wortels van maïsplanten. De eitjes overwinteren in de grond, de larven komen in het voorjaar uit. De larven voeden zich dan met de wortels van de maïs. Bij ernstige aantasting kunnen de maïsplanten omvallen en zijn de opbrengstverliezen aanzienlijk: gemiddeld gaat 6,5 tot 13% van de opbrengst verloren; in sommige gevallen zijn evenwel oogstverliezen van 90% vastgesteld. De schade die het insect toebrengt is vooral aanzienlijk op percelen waar 2 jaar na elkaar maïs wordt geteeld (monocultuur).

Het insect betekent geen gevaar voor de volksgezondheid.

De maïswortelboorder is ongeveer 6-7 mm lang, groen van kleur met in de lengte drie donkere strepen over de rug. Als de strepen elkaar overlappen lijken de vleugels bruin of zwart van kleur. Eitjes en larven kunnen bijna niet met het blote oog gezien worden.

Vorig jaar stelde het Voedselagentschap voor het eerst de aanwezigheid van dit insect vast in België. Toen werden meerdere focuszones en een veiligheidszone vastgelegd waar ook nog dit jaar maatregelen gelden en wordt gemonitord.

De maïswortelboorder werd nu vastgesteld in een perceel maïs dat zich in de reeds bestaande veiligheidszone bevindt. Op dit perceel werd ook vorig jaar maïs geteeld maar conform de maatregelen, werd een behandeling met een aangepast insecticide uitgevoerd.

Volgend op deze ontdekking bakende het Voedselagentschap een nieuwe focuszone af met een straal van 1 km (delen grondgebied Kampenhout, Kortenberg en Steenokkerzeel). Daar rond wordt eveneens een veiligheidszone met een straal van 5 km afgebakend die gedeeltelijk iets buiten de veiligheidszone van vorig jaar valt, meer bepaald op het grondgebied van de gemeente Herent.

De maïs in de focuszone mag momenteel niet geoogst worden. Eerst moet er een tweevoudige insecticidebehandeling plaats grijpen (met 2 weken tussentijd) waarna een wachttijd van 7 dagen moet gerespecteerd worden. Pas dan zal op aangeven van het Voedselagentschap geoogst mogen worden. Het FAVV zal eerstdaags met de betrokken telers overleg plegen om tot concrete afspraken te komen en de kosten te drukken. Ondertussen wordt de monitoring in de omgeving opgedreven.

Voor een volledig dossier omtrent de maïswortelboorder, de maatregelen en de afbakening van de zones verwijzen wij u naar de website van het Voedselagentschap: www.favv.be , volg FAVV > Beroepssectoren > Plantaardige productie > Fytosanitaire aspecten > Ziekten en plagen > Maïswortelboorder.

Een belangrijke wijziging ten opzichte van de maatregelen van vorig jaar is dat in de veiligheidszone de telers rekening zullen moeten houden met een verplichte gewasrotatie 1 op 2 (maximaal 1 keer maïs om de twee jaar).

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65