Gemeente Amsterdam

Nieuwe burgemeester van Groot Kocaeli bezoekt Amsterdam 7 september 2004 - Djoe Lan Tan
Burgemeester Karaosmanolu is sinds 28 maart burgemeester van Groot Kocaeli, de partnerstad van Amsterdam in Turkije. Hij komt kennismaken met burgemeester Cohen, de projectleiders van de lopende samenwerkingsprojecten en een bezoek brengen aan de daarvoor verantwoordelijke diensten. Zo zal hij onder meer een bezoek brengen aan Brandweer Commandant Te Broekhorst en aan de sociale werkplaats Montapack in Diemen. In deze twee dagen zal ook gekeken worden naar eventuele nieuwe samenwerkingsonderwerpen.

Huidige samenwerkingsprojecten

Binnen de huidige samenwerkingsovereenkomst is een aantal projecten gestart:

* De sociale werkplaats Gülen Yüzler (lachende gezichten) werd dit voorjaar in het bijzijn van Wethouder Belliot geopend. Prioriteit van de directie is het binnenhalen van de opdrachten en het aannemen van personeel. Aangezien alle werknemers in de werkplaats in dienst zijn van de gemeente Groot Kocaeli verloopt de aanstellingsprocedure traag. Dit onderwerp wordt op de 2e dag van het bezoek aan de orde gesteld.

* Rehabilitatieprogramma Brandweer van Groot Kocaeli. De Amsterdamse Brandweer levert experts op het terrein van brandweermanagement, opleiding en training voor brandweerpersoneel en training op het gebied van rampenbestrijding.

* Ambulanceproject. Hierin participeren GG & GD Amsterdam en de Gezondheidsdienst van Izmit en de Brandweer van Groot Kocaeli. Het project is in het najaar gestart en heeft als doel het zieken- en ambulancevervoer beter te organiseren en te faciliteren. De GG & GD heeft er eerst voor gezorgd dat men de beschikking kreeg over goede meldkamerapparatuur.

Nieuwe samenwerkingsonderwerpen

Naast evaluatie van de lopende samenwerkingsprojecten wordt ook gekeken naar eventuele nieuwe samenwerkingsonderwerpen. In het programma is dan ook tijd gereserveerd voor een presentatie over `huiselijk geweld' en een bezoek aan Dienst Waterbeheer en Riolering. Andere onderwerpen van gesprek zijn Armoedebeleid en Gezondheidszorg.

Nieuwe samenwerkingsonderwerpen

De huidige samenwerkingsovereenkomst dateert uit 2000. Destijds werd getekend voor de periode van 4 jaar. Deze overeenkomst moet dus vernieuwd worden.

Het is de bedoeling dat aan het eind van het bezoek nieuwe samenwerkingsthema's geformuleerd kunnen worden.

De delegatie uit Groot Kocaeli met als vierde van links burgemeester Karaosmanoglu
De delegatie uit Groot Kocaeli met als vierde van links burgemeester Karaosmanoglu

Rechts religieuze, ambitieuze burgemeester

Burgemeester Karaosmanolu is lid van de AKP partij, een partij die als "rechts religieus"kan worden omschreven. De nieuwe burgemeester, zijn nieuwe bestuur en nieuwe ambtelijke top zijn zeer ambitieus en willen dat de bevolking merkt dat er een ander stadsbestuur is aangetreden. Vertrouwen in de lokale overheid moet vergroot worden.

Nieuwe regelgeving

Tot op heden is Turkije zeer centralistisch bestuurd. Enorm veel macht bij de overheid en de Gouverneur van de provincies. Het lokale bestuur had weinig bevoegdheden. Dat gaat nu veranderen. Binnenkort wordt de nieuwe wetgeving van kracht, waarmee de centrale overheid een deel van haar macht zal afstaan aan de lokale overheden. Ook wordt hard gewerkt aan gemeentelijke herindeling. Hierdoor is de stad Izmit qua oppervlakte verdubbeld, en het inwonersaantal vervijfvoudigd.

© Gemeente Amsterdam