Centrum voor Arbeidsverhoudingen

Vakcentrales en bonden stoppen alle overleg

CNV, FNV en MHP hebben op dinsdag 7 september in het kader van de bewustwordingscampagne `Nederland verdient beter' met een demonstratieve actie voor het gebouw van de Sociaal-Economische Raad (SER) in Den Haag eensgezind besloten het overleg met de overheid en de werkgevers op centraal niveau op slot te doen. De meeste voorzitters van de bij de drie vakcentrales aangesloten bonden waren bij deze actie `Overleg opgeschort'aanwezig.

Brandweerpersoneel uit Den Haag dat met loeiende sirenes arriveerde hielp de voorzitters van CNV (Terpstra), FNV (De Waal) en MHP (Verhoeven) om de ingang van het kantoor van de Nederlandse overlegeconomie met rode linten af te zetten. Tevens werd een bord met de tekst `Overleg opgeschort'vastgespijkerd.

CNV-voorzitter Doekle Terpstra gaf aan dat de vakcentrales en aangesloten bonden nu andere dingen te doen hebben en dat is het mobiliseren van werknemers om in actie te komen tegen de desastreuze plannen van het kabinet voor de sociale zekerheid en het prepensioen. "We gaan onze mouwen opstropen voor een samenleving met verantwoordelijkheid en keren ons tegen zelfredzaamheid", aldus Terpstra. Zijn FNV-collega Lodewijk de Waal benadrukte dat in de gegeven situatie overleg zinloos is. "Het houdt een keer op."

Het is aan de bij de drie vakcentrales aangesloten bonden om nu te besluiten het overleg met werkgevers in branches en sectoren op te schorten. Dit gebeurt formeel met ingang van maandag 13 september. De bonden zullen dit meedelen aan de werkgevers.

Actiebijeenkomsten
Bestuurders van de vakcentrales en aangesloten bonden hebben hun agenda's schoongeveegd om bedrijven, diensten en instellingen te bezoeken om de werknemers ervan te overtuigen dat zij zich tegen de sociale afbraak moeten keren. Zij kunnen hun solidariteit betuigen door de komende dagen demonstratieve regionale bijeenkomsten van CNV, FNV en MHP bij te wonen. Op maandag 20 september vindt een grote regionale manifestatie plaats op de Coolsingel in Rotterdam en daags daarna (op Prinsjesdag) een grote actiebijeenkomst op het Spuiplein naast het Stadhuis in Den Haag.
Op zaterdag 2 oktober vindt een grote landelijke demonstratie plaats op het Museumplein in Amsterdam.

Meer informatie op www.nederlandverdientbeter.nl
---