Gemeente Zwolle

Visie Sociale Voorzieningen Stadshagen gereed

Het college van B&W heeft het ambitieniveau voor het toekomstige voorzieningenniveau van Stadshagen I en II vastgesteld. Dit staat beschreven in de 'Visie sociale voorzieningen Stadshagen Zwolle.' Gestreefd wordt naar een goed en voor iedereen bereikbaar basispakket, met daarnaast ruimte voor een aantal voorzieningen met een grootstedelijke uitstraling.

De laatste voorzieningenvisie dateert van 1996 en een deel hiervan is niet meer actueel. Daarom besloot het college in januari van dit jaar om opdracht te geven tot een nieuw programma dat gericht is op zowel het huidige Stadshagen I als ook op de bouw van Stadshagen II. De 'Visie sociale voorzieningen Stadshagen Zwolle' is nu klaar. Dit programma heeft overigens geen gevolgen voor de realisatie van voorzieningen die reeds geprogrammeerd waren voor Stadshagen I.

Voorzieningen
De visie bestaat uit twee delen. Een advies voor het basispakket voorzieningen dat aansluit bij de een stadsdeel met zo'n 12.000 woningen (Stadshagen I en II). Dit betreft aantallen huisartsen, tandartsen, scholen, kinderopvang, sportvoorzieningen en dergelijke. Naast deze basisvoorzieningen besteedt het programma aandacht aan plusvoorzieningen. De gemeente heeft hierbij een sturende en initiërende rol. De realisatie komt veelal tot stand in samenwerking met marktpartijen. Niet elke zogenoemde plusvoorziening komt in aanmerking voor vestiging in Stadshagen. In het programma staat een aantal heldere criteria waaraan de gemeente toetst. De mogelijkheid tot clustering van voorzieningen is hierbij een belangrijke factor. Er zijn ook specifieke voorzieningen vermeld die zouden passen binnen de ambities voor Stadshagen. Bijvoorbeeld een topsporthal of een Regionaal Opleidingscentrum voor middelbaar beroepsonderwijs. Hierbij geeft het programma een advies voor optionele locaties waar deze voorzieningen gebouwd zouden kunnen worden.

Visie
Vooralsnog moet dit programma worden beschouwd als een visie op voorzieningen in Stadshagen. De basisvoorzieningen worden in ieder geval gerealiseerd. Hoe en welke plusvoorzieningen daadwerkelijk tot stand komen, hangt onder meer af van de samenwerking met initiatiefnemers en de mogelijkheid tot financiering. De gemeente beschouwt het programma als een goed vertrekpunt dat duidelijke kaders biedt om verder te bouwen aan een stadsdeel met een eigen karakter.

Meer informatie
Wilt u de visie inzien? Dan kunt u terecht bij het Gemeentelijke Informatiecentrum (Stadhuis) of bij het Informatiecentrum Stadshagen aan de Klokkengieterlaan.
U kunt de complete tekst ook downloaden via de website www.zwollestadshagen.nl, rubriek actueel.
U vindt de tekst onderaan de pagina van het document met de titel 'Visie Sociale Voorziening Stadshagen klaar.'


---