Gemeente Zwolle

Opknappen Devotentunnel

Waar menig wijkbewoner zich nu nog ergert aan de graffiti, zal straks een kunstwerk te zien zijn waarmee een eigen beeld van de wijk wordt gegeven. Vier kunstenaars gaan samen met jongeren uit Dieze oost, Dieze west en de Aalanden, TRAVERS en de gemeente de Devotentunnel opknappen. De Devotentunnel is de fiets- en busverbinding tussen de wijken Dieze oost en Aalanden. Graffiti geeft deze tunnel een verloederde en onveilige aanblik. Al geruime tijd is de tunnel een doorn in het oog van bewoners. Tijdens wijkplatforms hebben bewoners dan ook regelmatig hun beklag gedaan over het aanzien van de tunnel.

Het opknappen van de Devotentunnel is een onderdeel van 'Dit is Zwolle'. Onder deze titel wil de gemeente bewoners bewust maken van hun eigen verantwoordelijkheid voor de openbare ruimte. Het uiteindelijke doel van 'Dit is Zwolle' is de veiligheidsbeleving van alle Zwollenaren te vergroten.

Eigen beeld van de wijk
Al geruime tijd zijn de kunstenaars Rana Berends, Willeke Trommels, Jacomijn Schellevis en Heleen Langkamp met de voorbereidingen bezig. Met een grote groep jongeren hebben zij voor de vakantie workshops gehouden die de komende weken ook nog door gaan. In deze workshops hebben jongeren diverse schildertechnieken geleerd en een eigen ontwerp gemaakt. Binnenkort gaan zij dit ontwerp in het echt aanbrengen in de tunnel. Met de tekeningen schetsen de jongeren een beeld van hoe zij hun wijk graag zien: veel groen, natuur, skatebaan en speelvoorzieningen.

Uitvoering
De schilderwerkzaamheden in de Devotentunnel duren twee weken waarbij de jongeren in de weekends aan het werk zijn. In de periode van maandag 13 september tot en met zondag 26 september 2004 is de Devotentunnel voor het publiek gesloten. Ook het verkeer kan geen gebruik maken van de tunnel. In deze periode rijdt de bus een aangepaste route.

Ondersteuning
De uitvoering van het project in de Devotentunnel is mogelijk door ondersteuning vanuit Premie op actie, Gemeente Zwolle, TRAVERS, Provincie Overijssel, Kunstenaars en Co, Jaston steigerbouw en Wijzonol bouwverven.


---