Gemeente Lisse

06-09-2004 Samenvatting raadsvergadering 27 mei 2004

Een korte samenvatting van wat er in de raadsvergadering van 27 mei 2004 aan de orde is geweest.

De burger aan het woord:

De heer G.Plas vraagt aandacht voor de speelplaats aan de Broekweg. Omdat de meeste bewoners dachten dat de speelplaats opgeknapt zou worden in plaats van een "ingrijpende" verplaatsing is door hen niet adequaat gereageerd. Wethouder de Roon heeft medegedeeld dat de betrokkenen voldoende zijn geïnformeerd. E.e.a zoals met de gemeenteraad was afgesproken. De reactie van de heer Plas wordt dan ook voor kennisgeving aangenomen.

Vragenronde raadsleden:


1. De heer Vroomans (CDA) stelt een vraag over het behalen van de taakstelling huisvesten van zogenaamde statushouders. De heer de Roon deelt mede dat van de taakstelling van acht statushouders er inmiddels vijf zijn gehuisvest. Als er voor de overgebleven drie voor 1 juli geen geschikte huisvesting wordt gevonden worden deze opgeteld bij de taakstelling voor het tweede halfjaar. Van een achterstand is dus nog geen sprake.


2. de heer Alders (Nieuw Lisse) stelt een vraag over de dreigende toename van de geluidshinder 's nachts in Lisse. Lisse heeft samen met SDB-gemeenten gevraagd het aantal handhavingspunten in dit woongebied drastisch uit te breiden. Dit heeft geen positief resultaat opgeleverd. Recent heeft wethouder de Roon in de commissie regionaal Overleg Luchthaven Schiphol gevraagd in Oegstgeest en Lisse een permanente geluitmeetpost te plaatsen. Hierop is nog geen antwoord gekomen.


3. De heer Verburg (D66) stelt de week van de vooruitgang inzake duurzame mobiliteit aan de orde (16 t/m 22 september). Wethouder Schuijt deelt mede dat er op de Lissese scholen volop aandacht wordt geschonken door middel van een project veiligheid om de scholen.

Agendapunten:

Punt 4, subsidiecontract 2005-2007 VVV Holland Rijnland. De gemeenteraad heeft ingestemd met het subsidiecontract. Wel wordt aandacht gevraagd voor de prestatieafspraken die nu nog erg vaag zijn. Ook is nog geen activiteitenplan met kwantificering in tijd, geld, resultaat en investeringen gereed terwijl dit er wel voor 1 april had moeten zijn. Teneinde de controlerende rol van de gemeenteraad waar te kunnen maken is het college gevraagd hieraan alsnog voldoende aandacht te schenken.

Punt 5, vaststelling gemeenterekening 2003. De gemeenterekening 2003 wordt ongewijzigd vastgesteld. Door de raad is verder aandacht gevraagd voor de navolgende punten:

1. het rekeningresultaat. Blijvende noodzaak van begrotingsdiscipline en de gekozen nullijn.

2. weerstandsvermogen in combinatie met mogelijke risico's. Dit moet nader in beeld gebracht worden.

3. personele formatie. De raad wil inzicht krijgen in de mate waarin de organisatie taken adequaat uitvoert of in knelpunten die bestaan, alsmede het aan derden uitbestede bedrag. En de raad wil steeds en tijdig op de hoogte worden gehouden van de organisatieontwikkeling.
4. rechtmatigheid. De accountant zal apart aandacht besteden aan de rechtmatigheid van de rekening en zal de gemeenteraad hierbij betrekken.

5. thema's in de jaarrekening. Meer aandacht moet worden besteed in hoeverre gestelde doelen daadwerkelijk worden gehaald.

Punt 5a, Interpellatiedebat naar aanleiding van de heer W. Loos namens de VVD-fractie.
De heer Kippers (CDA) stelt aan de orde uitlatingen gedaan door de heer Loos ten overstaan van een journalist van "De Lisser". Onder andere is gezegd: "De VVD vindt het grenzen aan onbehoorlijk bestuur om de inwoners van Lisse op te laten draaien voor het wanbeleid van het gemeentebestuur". Omdat de termen onbehoorlijk bestuur en wanbeleid nooit in vergaderingen van de gemeenteraad zijn gebruikt wordt dit hem door de gemeenteraad hoogst kwalijk genomen. De heer Loos zegt dat er in Nederland geen gemeente te vinden is die zo'n groot tekort ( 3,5 miljoen) accepteert bij de ontwikkeling van een bedrijventerrein. Uiteindelijk geeft hij aan zijn stelling tot de kosten overeind te houden maar dat hij de woorden "wanbeleid" en "onbehoorlijk bestuur" terugneemt.

Meer weten?
Voor degenen die uitgebreider geinformeerd willen wordt verwijzen wij naar het raadsverslag, te vinden op de pagina "Bestuurlijke Informatie
-> Notulen/verslagen -> Gemeenteraad 2004 -> 2004-05-27 raadsverslag" .