Gemeente Lisse


06-09-2004 Samenvatting raadsvergadering 28 april 2004

Raadsnotulen zijn vaak omvangrijk, soms wel 20 pagina's. Heel wat om u doorheen te worstelen als u weinig tijd heeft en toch geinformeerd wilt blijven. Het lijkt ons daarom een goed idee om u in vogelvlucht te informeren over het besprokene in de maandelijkse raadsvergaderingen. Wilt u vervolgens meer over een bepaald onderwerp lezen, dan kunt u dat onderwerp opzoeken in de notulen die wij ongeveer een week na de vergadering op deze site publiceren. Hierbij de eerste in de reeks: een korte samenvatting van wat er in de raadsvergadering van 28 april 2004 aan de orde is geweest.

De volgende burgers hebben ingesproken:


-mevrouw P.A.M. van Elburg over het uitblijven van de gevelsubsidieverordening;

-de heer H. Smulders van de ver. Oud Lisse over de invulling van de vacature in de monumentencommissie;

-de heer van H. Os namens de Stichting Tonami over de voorgenomen beëindiging van de subsidie.

Vragenronde van de raadsleden:

SGP/Christen Unie over de wijze waarop met de rapportage "Blik op de weg" van de seniorenraadis omgegaan . Ab Moolenaar heeft toegezegd zijn best te zullen doen weer te communiceren met de seniorenraad en daarbij ook aandacht te schenken aan aspecten uit de nota.

Nieuw Lisse over het keurmerk veilig wonen. Adri de Roon heeft uitgelegd dat de gemeente Lisse door toepassing van het bouwbesluit voldoende aandacht schenkt aan dit fenomeen.

D66 over het uitblijven van de gevelsubsidieverordening. Cor van der Zwet heeft uitgelegd dat omdat er momenteel geen financiële middelen zijn hieraan vooralsnog geen aandacht meer wordt besteed. De gemeenteraad verwacht dat aan dit onderwerp bij de behandeling van het beeldkwaliteitsplan in de raad van juni aandacht wordt geschonken.

VVD over de bestemming van de CNS school aan de Broekweg en D66 over de alternatieve oefenruimte voor het Symfonieorkest. Omdat per 1 januari de CNS school wordt gebruikt als medisch kleuterdagverblijf en voor Boddartopvang is medegebruik door het symfonieorkest niet mogelijk. Jaap Schuijt heeft aangegeven dat hij het nu niet meer weet en openstaat voor alternatieven. Cees Verburg heeft aangegeven een suggestie te zullen doen.

CDA heeft gevraagd naar de vorderingen die zijn gemaakt bij de bestrijding van huiselijk geweld. Ab Moolenaar heeft aangegeven dat de GGD met een plan van aanpak bezig is. Dit wordt gefinancierd door de GGD zelf. Of als dit plan er is en uitgevoerd moet worden, ook nog gefinancierd kan worden door de GGD is onzeker.

Initiatiefvoorstel Nieuw Lisse om een onderzoek in te stellen naar de gang van zaken bij de plaatsing onder preventief financieel toezicht van gedeputeerde staten van zh. Besloten is een commissie in te stellen onder voorzitterschap van Ad van Zelst en voor het onderzoek het organisatiebureau BMC in te huren. 19 mei zal de eerste openbare vergadering van de onderzoekscommissie worden gehouden.

Nota reserves en voorzieningen. Unaniem is ingestemd met de nota.

Bezuinigingsadviezen. Met uitzondering van de beëindiging van de subsidie aan de Stichting Tonami is de raad akkoord gegaan met de voorstellen. Alleen de SGP/Christen Unie vond dat de bezuiniging op de stichting Tonami doorgezet moest worden. Ook is nog aangegeven dat nog kritisch gekeken moet worden naar de bezuinigingsvoorstellen van de Onderwijsbegeleidingsdienst en Holland Centraal (bezuinigingen gepland per 1-1-20081). Een ieder die een bijdrage heeft geleverd aan deze exercitie werd door de gemeenteraad gecomplimenteerd voor het behaalde resultaat. De raadscommissie bezuinigingen zal op korte termijn weer bijeenkomen om besluitvroming voor te bereiden over die zaken welke nog zijn blijven liggen of die nog nader onderzoek vergen.

Advies aanwijzingsprocedure bloembollenlab tot rijksmonument. De VVD fractie heeft zich tegen het voorstel uitgesproken. De meerderheid van de raad heeft besloten het laboratorium voor bloembollenonderzoek (Vennestraat 22) niet aan te wijzen als rijksmonument.

Invulling vacature monumentencommissie. De gemeenteraad heeft besloten niet in te stemmen met de benoeming van mevrouw ir. W. Voorwinde in de monumentencommissie. De gevolgde procedure vond men niet de schoonheidsprijs verdienen en de extra financiële lasten die hiermede gemoeid zijn vond men niet passen in een tijd van bezuinigingen. Hoewel het inrichten van adviescommissies aan het college de bevoegdheid van het college zelf is, heeft de raad het college uitgenodigd bij de samenstelling vooral rekening te houden met de kwaliteit en de betrokkenheid van de leden van de commissie.

De overige agendapunten zijn als hamerstuk behandeld. Hierover heeft geen discussie plaats gevonden.

Meer weten?
Voor degenen die uitgebreider geinformeerd willen wordt verwijzen wij naar het raadsverslag, te vinden op de pagina "Bestuurlijke Informatie
-> Notulen/verslagen -> Gemeenteraad 2004 -> 2004-04-28 raadsverslag" .