Gemeente Katwijk


Katwijk controleert honden Én hun baasjes

Katwijk, 7 september 2004

De milieupolitie van de gemeente Katwijk controleert de komende tijd het gedrag van honden én hun baasjes. Zij zullen extra letten op de opruimplicht en de aanlijnplicht die binnen de gemeente geldt.

De gemeente Katwijk kent al enkele jaren een hondenbeleid. De belangrijkste regels uit dit beleid zijn de opruimplicht en de aanlijnplicht. Dit betekent dat -buiten de aangewezen poepstroken- de hondeneigenaar verplicht is om de hondenpoep op te ruimen. Ook moet de hond -buiten de losloopgebieden- aangelijnd zijn. Ondanks het feit dat veel mensen zich netjes aan de regels van het hondenbeleid houden, zijn er helaas nog steeds locaties waar de vervuiling van hondenpoep voor veel overlast zorgt. Daarom heeft de milieupolitie besloten om de komende periode extra aandacht te besteden aan de regels van het hondenbeleid. Daarbij zullen zij samenwerken met de politie Hollands-Midden. De extra aandacht gaat vooral uit naar de locaties waar veel honden worden uitgelaten. Op deze manier hoopt de gemeente de overlast nog verder terug te dringen.

De regels van het Katwijkse hondenbeleid op een rijtje:
* Binnen de bebouwde kom in de gemeente Katwijk geldt een opruimplicht: hondenbezitters moeten zelf de poep van hun hond opruimen. U kunt hiervoor de Depodog gebruiken.
* Uitzondering opruimplicht: hondenbezitters kunnen hun hond hun behoefte laten doen op de daarvoor aangewezen poepstroken. Deze worden door de gemeente schoongehouden. Ook geldt er in de winterperiode (1 oktober - 1 april) op het strand geen opruimplicht.

* Binnen de bebouwde kom in de gemeente Katwijk geldt een aanlijnplicht, behalve op de daarvoor aangewezen losloopgebieden (waaronder het strand).

* Op speelplaatsen en speelvelden zijn honden verboden. Hoewel er geen borden of paaltjes zijn geplaatst met het opschrift 'verboden voor honden' moet het voor iedereen duidelijk zijn, dat de trouwe viervoeter daar niets te zoeken heeft, niet los en niet aan de lijn.

* In de zomerperiode (1 april - 1 oktober) geldt er op het strand naast een opruimplicht van hondenpoep een verbod voor honden tussen 9.00 en 19.00 uur.

* De milieupolitie ziet toe op de naleving van de regels. Waar nodig zal een proces verbaal opgemaakt worden.

* Alle honden die in de gemeente Katwijk wonen moeten een hondenpenning dragen. Bij aanmelding van een hond bij de centrale balie van de afdeling Publiekszaken in het gemeentehuis wordt een hondenpenning verstrekt. Op het dragen van de hondenpenning wordt gecontroleerd.

* Voor elke hond moet hondenbelasting worden betaald. De hondenbelasting komt op de aanslag gemeentelijke belastingen, die u in het begin van het jaar ontvangt.Bijtussentijdseaanmelding ontvangt u een aparte aanslag. Wanneer er in de loop van het jaar een wijziging plaatsvindt, dient u dit binnen 14 dagen persoonlijk te melden bij de centrale balie afdeling Publiekzaken in het gemeentehuis.

* Bij overlijden van de hond verzoeken wij u een kopie van de overlijdensverklaring af te geven, en de hondenpenning in te leveren.

* Mocht u vragen hebben over de hondenbelasting of de hondenpenning kunt u bellen naar het Bureau centrale administratie & belastingen, telefoonnummer (071) 406 24 32.
* Heeft u andere vragen? Bel dan de 'Servicelijn Buitenruimte', telefoonnummer (071) 406 22 66 of stuur een e-mail naar s.b@katwijk.nl.