Provincie Noord-Holland

Streekplanherziening \ Structuurplanuitwerking Westrand Amsterdam Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland hebben de concept-ontwerp Streekplanherziening / uitwerking Structuurplan voor de Westrand van Amsterdam vastgesteld.

Hierin is opgenomen dat GS de voorkeur uitspreken dat de toekomstige ontsluiting van de Westelijke Tuinsteden bij voorkeur plaats vindt via de verdubbeling van de weg van de T106 (sluit aan op de Ookmeerweg) tot 2x2 rijstroken in combinatie met een omgelegde A9 bij Badhoevedorp.

Daarnaast wordt voorlopig ruimte gereserveerd voor een verbindingsweg door de Lutkemeerpolder als nieuwe afslag voor Parkstad (Westelijke Tuinsteden). De Westrandweg waarvan tracé en aanleg overigens niet ter discussie staan - en de gereserveerde ruimte voor de afslag Parkstad en de verbindingsweg moeten landschappelijk worden ingepast, conform de Groene As en Haarlemmerméér groen.

De stedelijke vernieuwing in Parkstad is in volle gang. Wonen, kantoren, bedrijven en voorzieningen worden aangelegd. Dit zal leiden tot een toename van de automobiliteit. Tussen 2015 en 2020 zal de capaciteit van de bestaande aansluitingen niet meer toereikend zijn om de stijgende verkeersdruk vanuit de Westelijke Tuinsteden op te vangen.

Een (nieuwe) aansluiting met voldoende capaciteit is daarom noodzakelijk: ofwel een verdubbeling van de T106 in combinatie met een omlegging van de A9 bij Badhoevedorp. Ofwel als deze voorkeursoptie niet mogelijk blijkt een nieuwe afslag vanaf de Westrandweg (afslag Parkstad).

Provinciale Staten (PS) en de Gemeenteraad van Amsterdam besluiten pas hoe de aansluiting van Parkstad daadwerkelijk wordt gerealiseerd, als blijkt dat de omlegging van de A9 en de verdubbeling van de T106 niet tijdig (tussen 2015 en 2020) kunnen worden uitgevoerd. Daarnaast moet op het beslismoment reeds voldaan zijn aan de voorwaarden voor landschappelijk en economische inpassing en uitvoering van de Groene As. De planologische reservering vervalt op het moment dat de minister het Tracébesluit Omlegging A9 Badhoevedorp heeft genomen.De gedeputeerden Patrick Poelmann en Albert Moens stemmen niet in met het reserveren van een afslag Parkstad.

In zowel het streekplan Noord-Holland Zuid als in het Structuurplan van Amsterdam is aangekondigd dat voor de Westrand (Westrandweg\Westrandscheg) een herziening van het streekplan en een uitwerking van het structuurplan moet plaatsvinden. Gelijktijdig wordt door het Rijk voor de Westrandweg de Tracéwetprocedure gevolgd. De drie overheden hebben afgesproken dat de herziening\uitwerking zal zijn afgerond, voorafgaand aan de door de minister van Verkeer & Waterstaat te nemenTracébesluit in 2006.

Verder procedure
De concept-ontwerp streekplanherziening / uitwerking Structuurplan voor de Westrand van Amsterdam wordt op 22 september in de Provinciale Planologische Commissie en op 30 september in de Statencommissie Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting. Op
19 oktober stellen B&W van Amsterdam en GS het Ontwerp vast. Vanaf 1 november gedurende een maand de ter visielegging van het Ontwerp. In 2005 volgt vaststelling van de herziening\structuurplanuitwerking door PS en Gemeenteraad.

Inlichtingen: Afdeling Ruimte, Wonen en Bereikbaarheid, Paul Veldhuis, tel. 023 5143323
Marcel van Kanten 7 september 2004