Ingezonden persbericht


Persbericht

GM Soil Meter wint Richard Huberts InnovatiePrijs

Oosterbeek, 7 september 2004 - Tijdens een feestelijke bijeenkomst op de totaalvakbeurs Scope, heeft een vakjury uit drie genomineerden de GM Soil Meter van Grontmij aangewezen als winnaar van de Richard Huberts InnovatiePrijs. De GM Soil Meter stelt de granulaire samenstelling en de voedingstoestand van de graszode vast.

De bewortelbare zone van de graszode wordt op een zeer betrouwbare manier door de GM Soil Meter geanalyseerd. Door koppeling met GPS (Global Positioning System) worden de verschillen in de toplaag op iedere plaats van een veld nauwkeurig vastgesteld. Door aangepast onderhoud wordt op een meer milieuvriendelijke en kostenbesparende wijze een betere kwaliteit van sportvelden bereikt, waardoor de bespeling van natuurgrasvelden aanzienlijk wordt verbeterd.

De methode berust op de meting van de natuurlijke radioactieve straling van de grond en is oorspronkelijk ontwikkeld voor de "precisielandbouw". De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft de correlatie gelegd tussen natuurlijke achtergrondstraling en de verschillende relevante bodemparameters. Voor sportveld- en golfbaanbeheer is het een volledig nieuw product dat volledig past in het streven naar homogene en beter bespeelbare toplagen. In het juryrapport noemde de jury de GM Soil Meter "een uniek samenspel tussen een wetenschappelijk instituut (Soil Compagnie) en een praktijk georiënteerd bedrijf (Grontmij)".

De uitreiking van de Richard Huberts InnovatiePrijs vond dit jaar voor de 13e keer plaats. Er waren dit jaar drie genomineerden: de GM Soil Meter van Grontmij, Tennisforce van Oranjewoud en het speeltoestel Pionier van Speelwijzer. De Richard Huberts InnovatiePrijs geldt als een toonaangevende onderscheiding op het vlak van aanleg, inrichting en onderhoud van sport-, recreatievoorzieningen en openbare ruimte. Met de organisatie van deze jaarlijkse competitie wil LC Nederlands instituut voor lokale Sport & Recreatie, het zoeken naar nieuwe producten en meer efficiënte toepassingsmogelijkheden stimuleren. In 2003 ontving Barenbrug Holland de Richard Huberts InnovatiePrijs voor hun graszaadmengsel Shadow.

De jury van de Prijs bestaat uit: Mr. P. v.d.Velden (voorzitter van LC en burgemeester van Bergen op Zoom), A. Veerman (voormalig coördinator van de Arbeidsinspectie) Ing. G.J.M. Gilissen (projectmanager Omnisportcentrum gemeente Apeldoorn) J.L.I. Broekaart (clustermanager Novem), Ing. K. Bosker, (voormalig adj. directeur Innovatie- en Praktijkcentra Groene Ruimte en voorzitter van de Tentoonstellingsdirectie van Scope) en P.F. Coppes (directeur LC).

Scope, de totaalvakbeurs voor sport, spel en ruimte vindt 7, 8 en 9 september plaats op NSC Papendal in Arnhem. Scope wordt georganiseerd onder auspiciën van LC Nederlands instituut voor lokale Sport & Recreatie. LC Nederlands instituut voor lokale Sport & Recreatie spant zich in om de sport en recreatie hoog op de landelijke en politieke agenda te krijgen en te houden. Zij stemt landelijke (beleids)ontwikkelingen op elkaar af ten gunste van projecten op lokaal niveau. Daarvoor werkt zij samen met landelijke partners, zoals de ministeries van VWS, VROM en LNV en organisaties als NOC*NSF, VNG en NISB. De achterban van LC wordt gevormd door Nederlandse gemeenten en openbaar toegankelijke zwembaden.