Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176




Concept MER richtlijnen Moerdijkse Hoek

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben de conceptrichtlijnen voor het milieueffectrapport (MER) Moerdijkse Hoek vastgesteld. Het MER zal verschillende ontwerpalternatieven voor het bedrijventerrein uitwerken en beschrijven op de milieueffecten. De milieueffecrapportage loopt daarom parallel aan het ontwerpproces, dat inmiddels in gang is gezet. Volgens planning zal het MER medio 2005 klaar zijn.

De richtlijnen zijn bepalend voor de wijze waarop het MER voor het bedrijventerrein Moerdijkse Hoek wordt opgesteld. Bij het bepalen van de richtlijnen is voortgebouwd op de Startnotitie m.e.r., de inspraakreacties die hierop zijn gekomen en het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage.

De vragen die in het MER moeten worden beantwoord, zijn uiteenlopend van aard. Zo wordt de keuze van de locatie nader onderbouwd, net als het voornemen om grootschalige bedrijvigheid in West-Brabant hier te concentreren. De afwegingen hiertoe zijn voor een belangrijk deel al gemaakt: zowel bij het Streekplan Noord-Brabant, de Startnotitie m.e.r. en de Aanvulling op de Startnotitie. Waar nodig zal een nadere aanscherping worden gegeven op basis van actuele gegevens.

Veel aandacht zal in het MER uitgaan naar de effecten van Moerdijkse Hoek op het woon- en leefmilieu, waarbij zaken als veiligheid en leefbaarheid worden beschreven. Daarin worden ook de resultaten van de lopende gezondheidseffectscreening meegenomen. Ook het verkeer en vervoer rond het nieuwe bedrijventerrein wordt geanalyseerd. Verder zal in het MER nauwkeurig gekeken worden naar de gevolgen voor bodem en landschap, waterhuishouding en ecologie.




Provincie Noord-Brabant