Provincie Noord-Holland

Gemeenten en rampenbestrijding: gebrek aan geld en capaciteit

Gedeputeerde staten van Noord-Holland benadrukken het belang van opleiding en oefening van rampenbestrijding bij gemeenten. Knelpunt hierbij is dat gemeenten nog steeds te maken hebben met een gebrek aan capaciteit, beschikbare budgetten en tijd. Dit schrijven GS in een brief over de stand van zaken bij de uitvoering van de Wet kwaliteitsbevordering rampenbestrijding aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

De minister heeft de provincie om een rapportage gevraagd, met name op de onderdelen opleiding, oefenen en poolvorming. GS constateren dat gemeenten en regios volop bezig zijn met de voorbereiding op de rampenbestrijding. Het zijn de regionale brandweren die de gemeenten een opleidings- en oefenprogramma aanbieden. De samenwerking tussen de partners binnen de regios is op dit punt goed. Er wordt regelmatig een oefening met bestuurders gehouden.
Draaiboeken dat zijn concrete uitwerkingen van het rampenplan zoals voorlichting, opvang en verzorging, nazorg, registreren van slachtoffers, uitvaartverzorging, milieumaatregelen, registratie van schade en afhandeling - worden niet of nauwelijks geoefend. De dagelijkse werkzaamheden van de betreffende gemeente-ambtenaren bestaan niet uit rampenbestrijding, maar bij bestrijding van rampen hebben deze mensen wel een functie.
Ook de regionale poolvorming is nog niet op orde. In bijna alle regios in Noord-Holland zijn geen concrete afspraken vastgelegd om te voorzien in voldoende menskracht die volgens de draaiboeken nodig zijn. Wel zijn werkgroepen in de regios bezig om afspraken voor te bereiden. Enkele gemeenten hebben op regionaal niveau afspraken gemaakt zoals een convenant onderlinge bijstand voor ambtenaren rampenbestrijding of voor het aspect communicatie.

Sinds deze maand toetst de provincie intensief op de voorbereiding van rampenbestrijding. Niet alleen het rampenplan en de draaiboeken, maar ook de toepassing ervan in de gemeentelijke organisatie, het testen van de plannen in oefeningen en het opleiding en trainen van de gemeentelijke medewerkers zijn voor de provincie maatgevend voor de kwaliteit van de gemeentelijke voorbereiding. Tot 1 januari 2005 richt de provincie zich op de rampenplannen van de gemeenten in de regio Noord-Holland Noord. Deze regio is voor de provincie een pilotregio. Van januari tot mei 2005 worden de rampenplannen uit de overige regios getoetst.
Raymond Fillet 7 september 2004