Socialistische Partij

Meermanscel voor kinderen: een onverantwoord experiment

07-09-2004 * Jan de Wit, Tweede Kamerlid voor de SP, bestrijdt het beleid van minister Donner om meerdere kinderen op één cel te zetten. Hij vindt het onaanvaardbaar dat voor de minister `niets te dol' is om met kinderen te doen. De Wit heeft geëist dat de Kamer eerst besluit over het al of niet doorgaan van de experimenten en om de niet-criminele kinderen die in de gevangenis zitten daar uit te halen.

Jan de Wit De Wit vandaag in mondelinge vragen: "De minister heeft tot tweemaal toe gezegd dat hij niet meer kinderen op één cel gaat plaatsen." Ook heeft hij de minister gewezen op de reacties uit het veld: "Er is meer risico van geweld en seksueel misbruik. De veiligheid van kinderen kan niet meer worden gegarandeerd."

Minister Donner ging niet in op zijn gebroken beloftes en aanvaardde de door deskundigen genoemde risico's: "Als je op dit terrein stappen zet zijn dit soort waarschuwingen niet van de lucht." Hij gaf aan de experimenten te willen gebruiken om te weten of de waarschuwingen kloppen, of inderdaad kinderen ten prooi zullen vallen aan geweld en seksueel misbruik en of de behandeling inderdaad onmenselijk is. "Onverantwoord," zegt De Wit. "Je kunt niet onder het mom van experimenteren, kinderen blootstellen aan verhoogde kans op mishandeling of sexueel misbruik."

In vorige debatten heeft De Wit al bepleit om niet-criminele kinderen die in de gevangenis zitten vanwege een uithuisplaatsing, elders onder te brengen, zodat ze behandeld kunnen worden. Tevens heeft hij Donners bezuinigingen op de jeugdzorg en de reclassering gekraakt. Hij constateert een trend: "De minister bespaart op de korte termijn door kinderen niet meer te behandelen of op te voeden en dupeert op de lange termijn daarmee niet alleen hen, maar toekomstige generaties die ook weer zullen moeten zorgen voor deze mensen."

De SP roept de minister op om meer gebruik te maken van alternatieve straffen voor kinderen en om te investeren in hun begeleiding als ze dreigen te ontsporen.