VVD



Nieuws

6 sep 2004 - Jan Geluk: Opheldering gewenst
over garnalenvisserij

Het VVD-Tweede-kamerlid Jan Geluk heeft op 6 september 2004 schriftelijke vragen gesteld over het uitblijven van een beslissing van de Europese Unie over garnalenvisserij. ,,Ik vind het stuitend dat er nu al twee jaar lang overleg plaatsvindt op de burelen in Brussel zonder dat er een beslissing wordt genomen. Garnalenvissers wordt zo het werk onmogelijk gemaakt. De betrouwbaarheid van de overheid is in het geding. De minister moet op het aambeeld blijven timmeren en eisen dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt'', aldus Geluk.

Vragen aan de minister van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit van het lid Geluk (VVD) over verkoop garnalenkotters door uitblijven beslissing van de Europese commissie. *)

1. Is de minister op de hoogte van het feit dat er enkele tientallen garnalenkotters ter verkoop zijn aangeboden omdat hun het werk onmogelijk wordt gemaakt?

2. Vindt de minister een termijn van 2 jaar voor overleg om te komen tot een beslissing binnen de diverse directoraten van de Europese commissie normaal?

3. Denkt de minister dat de Europese Unie de burgers recht doet door zo lang te overleggen en onduidelijkheid te laten bestaan? Komt de betrouwbaarheid van de overheid hiermee niet in het geding?

4. Is de minister bereid de verantwoordelijke commissarissen nogmaals aan te spreken op de voor de garnalenvissers buitengewoon onzekere situatie en deze onbetamelijke affaire en een beslissing nu zeer urgent is?

5. Wanneer denkt de minister de Kamer te informeren dat er overeenstemming is bereikt tussen de verantwoordelijk commissarissen?

6 september 2004