Vereniging FME-CWM

Afscheid Arie Kraaijeveld op Jaarcongres FME-CWM

Programmamanager Benchmarking
Assistent Controller

Industriepoort bepleit versnelde verbetering ondernemersklimaat

DSM-bestuursvoorzitter Elverding: "Nieuw beleid of koersverandering gaat te veel met de handrem aangetrokken"

ZOETERMEER, 7 september 2004 - Nederland moet haast maken bij de concrete uitvoering van maatregelen die industrieel ondernemen weer aantrekkelijk moet maken. De groeibrief van de regering geeft de goede richting aan: het komt aan op snelle implementatie. Dat was één van de belangrijkste boodschappen die mr Peter Elverding, voorzitter Raad van Bestuur van Koninklijke DSM N.V., vanmiddag uitsprak bij de eerste bijeenkomst van Industriepoort in Den Haag.

Elverding legde in zijn openingstoespraak tot de eerste Industriepoort de nadruk op de kansen die Nederland kan pakken om in industrieel verband internationaal weer vooraan te kunnen lopen. Zo bepleitte hij onder meer voor een aanzienlijke lastenverlichting, met name op het gebied van de loonkosten en de vennootschapsbelasting. Ook de regelgeving in Europa en ons land moet worden versoepeld. In vergelijking met andere vooraanstaande industriële regio's is die in Europa en met name ook die in Nederland te omvangrijk en belemmert ondernemers in hun concurrentiekracht en innovativiteit. Datzelfde geldt voor de energiekosten in Nederland: ook daar is ons land duur vergeleken met concurrerende landen.

Op het gebied van kennis hebben we met de vier technologische topinsituten in Nederland een sterke troef in handen, maar dan moeten we daar nu wel werk van maken, aldus Elverding. Wanneer we dan ook nog eens slimmer en langer gaan werken en meer begrip weten te kweken bij het grote publiek voor de positie van de industrie in ons dagelijks leven, dan heeft Nederland een sterke uitgangspositie voor de 21ste eeuw.

Met Industriepoort beschikt de Nederlandse industrie over een vast ontmoetingscentrum in het middelpunt van de politieke besluitvorming. Industriepoort is hét ontmoetingspunt voor vertegenwoordigers van industrie, politiek, beleidsmakers en media. Zij ontmoeten elkaar in Industriepoort om van gedachten te wisselen, om contacten te versterken, kortom, om samen na te denken over de industrie in Nederland.

Industriepoort is een initiatief van vier industriewoordvoerders uit de Tweede Kamer (CDA, PvdA, VVD en D66) en zes overkoepelende organisaties: FME-CWM (industriële technologie), VNCI, (chemische industrie), NRK (rubber- en kunststofindustrie), VAI (voedingsmiddelenindustrie), KIVI-NIRIA (de verenigde Nederlandse Ingenieursvereniging) en werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Persbericht 6 september 2004: Industriepoort opent zijn deuren Speech DSM-bestuursvoorzitter Elverding ter gelegenheid van de opening van Industriepoort (54 KB)

NOOT VOOR DE REACTIE (