Congres-en Studiecentrum VNG

IBA-conferentie

Andere Overheid en ICT
* Instrumenten, tactieken en randvoorwaarden voor de bestuurlijke aanpak van ICT;
* Overzicht van recente ontwikkelingen en bestuurlijke argumenten;
* Visies en ervaringen over dienstverlening, breedband, internet en het contact met de burger;
* Het ontmoeten van collegas.

Een conferentie voor:
* burgemeesters
* wethouders
* gemeentesecretarissen

7 en 8 september 2004 NH Koningshof te Veldhoven

Andere overheid en ICT
Een veranderende maatschappij vergt een andere overheid, vindt het kabinet, vindt de samenleving. Informatie- en communicatietechnologie is daarbij een belangrijke motor. Het inzakken van de ICT-hype heeft daaraan niets veranderd. De maatschappij verandert mede door de snelle ontwikkelingen in de ICT en door de ongelofelijk snelle groei van het gebruik van die technologie in alle facetten van onze maatschappij. Nederland loopt bijvoorbeeld voorop in het aantal hogesnelheidinternetverbindingen.

De toepassing van ICT is een belangrijke component in het programma Andere Overheid. ICT maakt het mogelijk om de overheid anders te organiseren, bijvoorbeeld door allerlei nieuwe vormen van samenwerking tussen gemeenten. Zulke samenwerking neemt dan ook hand over hand toe.

Tegelijkertijd dwingt ICT ook de overheid tot andere manieren van werken: de burger wil steeds vaker via internet met de overheid communiceren. Een gemeentelijke website is een vanzelfsprekendheid. Veel gemeenten zijn inmiddels bezig met elektronische dienstverlening. Diensten aanbieden via internet naast het traditionele loket is echter veelal niet (echt) vraaggericht. Radicaal nieuwe concepten van dienstverlening, waarbij vraaggerichte systemen worden toegepast, zijn inmiddels te zien aan de horizon.

Wij nodigen u uit deel te nemen aan de conferentie Andere Overheid en ICT voor bestuurders. Tijdens deze conferentie zal Thom de Graaf, minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties, zijn programma voor u uiteenzetten en daarbij ingaan op het belang van ICT voor de Andere Overheid. Roel Pieper, hoogleraar e-commerce in Twente, ontvouwt zijn visie over de volgende stappen die de overheid moet maken en in het bijzonder welke ontwikkelingen hij nodig vindt in het onderwijs.

In het vervolg van het programma zullen gemeentebestuurders die nauw betrokken zijn bij ICT-beleid van de hele overheid of in hun eigen gemeente hun visies en ervaringen vertellen over dienstverlening, over breedband internet en het gebruik van internet om het contact met de burger te versterken. Elke deelsessie op de woensdagochtend wordt twee keer gegeven.

Wij rekenen op uw komst.

Programma

Avondprogramma 7 september 2004
18.30 uur Ontvangst met een drankje en een hapje 19.30 uur Opening door de dagvoorzitter
Drs. L.J.E. Smits, directeur van Het Expertise Centrum (HEC) 19.40 uur Diner (voorgerecht)
20.00 uur Actieprogramma Andere Overheid (AAO) en de ICT-aspecten Mr. Th.C. de Graaf, minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties
20.20 uur Diner (tussengerecht)
20.40 uur Discussie over Andere Overheid en ICT onder leiding van de dagvoorzitter.
R.J.G. Bandell, burgemeester van de gemeente Dordrecht Mr. ing. C. van Tilborg, lid van de directieraad van de VNG
- Dr. H.P.M. van Duivenboden, hoogleraar ICT en Interbestuurlijke samenwerking bij Tias Business School (Universiteit van Tilburg) en vice-president bij Capgemini 21.30 uur Diner (hoofdgerecht)
22.00 uur Een toekomstbeeld van eGovernment en onderwijs Prof. ir. R. Pieper, hoogleraar Electronic commerce aan de Faculteit Technologie & Management van de Universiteit van Twente, lid van de Raad van Toezicht voor het Platform voor de Informatiesamenleving (EPN), tevens lid van de werkgroep breedband
22.30 uur Diner (dessert)
22.50 uur Borrel in de bar

Ochtendprogramma 8 september 2004
9.00 uur Waar staan we, waar gaan we naar, en hoe komen we daar? Mr. M.J.H. Marijnen, burgemeester van de gemeente Roosendaal en voorzitter van de Commissie informatiebeleid van de VNG. 9.30 uur Eerste ronde parallelsessies
10.30 uur Pauze
11.00 uur Tweede ronde parallelsessies
12.00 uur Lunch
13.00 uur Einde programma

Parallelsessies

1. ICT dwingt gemeenten om anders te gaan werken. Hoe kan Egem daarbij u bij helpen?
W. Stolte, wethouder van de gemeente Den Haag en voorzitter van de

stuurgroep Egem
Mevrouw I. Schop, programmanager bij Egem

2. Breedband: visies van de betrokken partijen H.J. Groenewegen, directeur KPN EuroRings
E. Helder, wethouder van de gemeente Enschede
- Drs. R.F. van Esch, secretaris van het Platform Breedband Nederland, tevens directeur van Vecai

3. Bestuurders op het web: gemeentebestuurders over hun ervaringen met
eigen websites
Dr. J.P. Rehwinkel, burgemeester van de gemeente Naarden
- A.L. Zijlstra, gemeenteraadslid van de gemeente Arnhem en medetrekker
van Raadsleden Online

- Prof. dr. A. Zuurmond, bijzonder hoogleraar ICT en de toekomst van het
openbaar bestuur, aan het departement Bestuurskunde van de Universiteit Leiden

Datum en locatie
De conferentie vindt plaats op 7 en 8 september 2004 in NH Koningshof te Veldhoven.

Doelgroep
De conferentie is uitsluitend bestemd voor burgemeesters, wethouders en gemeentesecretarissen.

Kosten
De kosten voor deelname bedragen 299,00 all-in (dus ook inclusief overnachting). Dit bedrag is exclusief 19% BTW. Na de conferentie ontvangt u een factuur.

Inschrijving
Indien u zich voor deze conferentie wilt inschrijven kunt u dit doen bovenaan deze pagina.
U kunt daarop aangeven welke parallelsessies u wilt bijwonen. U kunt ook een tweede keus aangeven, voor het geval dat de parallelsessie van uw eerste voorkeur al vol is.
Ongeveer één week voor de conferentie ontvangt u een bevestiging. Uw inschrijving is bindend. Registratie in verband met WBP aangemeld bij het CPB 24-7-2002, meldingsnummer m-1026707.

Annulering
Annulering van de inschrijving kan alleen schriftelijk (brief, fax of e-mail) tot uiterlijk vijftien dagen voor de conferentie. Indien annulering of verhindering niet vijftien dagen voor de conferentie wordt doorgegeven, bent u het volledige inschrijfbedrag verschuldigd.

Voor inlichtingen
Congres- en Studiecentrum VNG
Postbus 30435
2500 GK DEN HAAG
Tel. 070- 3738458
Fax: 070- 3738743
E-mail: cs@vng.nl