Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
6 september 2004

Helmut Kohl tijdens opening van Academisch Jaar Universiteit Maastricht "Nie wieder Krieg leidend beginsel in Europa"

Met een teken aan het Willem Breuker Collectief voor het inzetten van Beethovens 'An die Freude', het officiële volkslied van de Europese Unie, heeft oud-bondskanselier Helmut Kohl vanmiddag het Academisch Jaar 2004-2005 van de Universiteit Maastricht (UM) geopend. In een rede over de toekomst van de Europa sprak Kohl de hoop en verwachting uit dat de jongere generaties het vuur van Europa brandend houden. "Nie wieder Krieg", is volgens Kohl het leidende beginsel van de Europese integratie van na de Tweede Wereldoorlog. De oud-bondskanselier herinnerde eraan hoe hij als jongetje van zeer nabij de gruwelen van de laatste oorlog heeft meegemaakt. Over de uitbreiding van de EU tot 25 leden zei Kohl dat iedereen die begin jaren negentig zou hebben voorspeld dat Oostblok-staten zoals Polen, Hongarije en de Baltische landen tien jaar later tot de EU zouden zijn toetreden, voor gek versleten zou zijn. Kohl maakte ook duidelijk dat er meer kleine dan grote landen lid van de EU zijn en dat op grond daarvan wel degelijk met hun belangen rekening moet worden gehouden en dat het niet zo kan zijn dat de paar grootste landen waaronder Duitsland alleen of in vereniging met andere groten de dienst in Europa uitmaken.

Volgens Tweede Kamerlid voor de PvdA Frans Timmermans is het hard nodig dat naast de uitwisseling van studenten ook de mobiliteit en flexibiliteit van universiteiten op Europese schaal mogelijk wordt gemaakt. Universiteiten die transnationale samenwerkingsverbanden aangaan zouden een speciale statuut moeten krijgen. Timmermans hekelde de problematiek van de vergeleken met andere landen hoge Nederlandse collegelden, het besluit om de bekostiging voor niet-EU-studenten stop te zetten en de bureaucratische rompslomp bij het verkrijgen van verblijfsvergunningen voor studenten en staf van buiten de EU.

Bestuursvoorzitter Jo Ritzen sprak in zijn rede zijn teleurstelling uit over het feit dat onderwijs geen onderdeel is van het Europese Unie debat of de wetgeving. "Onderwijs en cultuur zijn de enige twee sectoren, die volledig buiten elk unieverdrag zijn gehouden", aldus Ritzen. Hij acht het voor de Nederlandse universiteiten die zich internationaal opstellen het van het allergrootste belang om tot een betere Europese coördinatie van het hoger onderwijsbeleid te komen. "Onze ervaringen met de tUL hebben ons juist geleerd, dat de verschillen in nationale wetgevingen een belangrijk struikelblok zijn voor internationale samenwerking van universiteiten. Zou het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie dit wellicht kunnen agenderen voor de Europese Unie? Kan diezelfde regering wellicht "out of the box" denken en daarbij betrekken dat een Europese OV kaart voor studenten wenselijk zou zijn", aldus Ritzen.

Rector Gerard Mols reikte aan geneeskunde studente Evelien van der Zon de studentenprijs 2004 uit voor het organiseren van vrijwilligersmarkten voor studenten. Studenten konden op die manier kennis maken met de vele mogelijkheden om naast hun studie vrijwilligerswerk te doen. De studentenprijs is bedoeld voor studenten en studentengroeperingen die zich op bijzondere wijze onderscheiden op maatschappelijk en cultureel gebied.

Noot voor de pers
Meer informatie geeft Marcel Schrijnemaekers, via 043-3882671 en 06-21275612. De rede van Kohl is vanaf dinsdag 7 september beschikbaar op papier.